Izvor: RTS, 06.Jan.2024, 06:50

Изборна грозница у САД – Бајден напад на Трампа покренуо из логора Џорџа Вашингтона

Амерички председник Џозеф Бајден пажљиво је изабрао време и место како би почео кампању за председничке изборе који се у новембру одржавају у САД. Из групе републиканаца који претендују на место противкандидата издвојио је и главног ривала – Доналда Трампа о >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << чијој ће кандидатури, како се чини, више одлучивати судови него бирачи.
Напад на Трампа почео је у Вели Форџу, месту у Пенсилванији на којем је Џорџ Вашингтон у зиму 1777. године окупио наврат-нанос скрпљене локалне милиције и претворио их у војску која је створила САД.
Једнако пажљиво одабран је и датум, 6. јануар - тачно три године пошто су Трампове присталице, тврдећи да су председнички избори покрадени, упале на Капитол хил, отварајући опасну постизборну кризу која је озбиљно уздрмала америчку демократију.
”Нема дилеме ко је Трамп, или шта намерава да учини… Сви знамо ко је Доналд Трамп. Питање је: Ко смо ми?”, рекао је Бајден у Вели Форџу, покушавајући да покрене бираче да у новембру подрже његову кандидатуру за други мандат у Белој кући.  
Председник САД је кампању почео у тренутку када добар део Американаца има озбиљне резерве према начину на који води земљу и у истраживањима јавног мнења заостаје за главним противкандидатом.
Американце брину и његове године, као и стање економије, иако је према последњим подацима незапосленост у САД сведена на испод четири одсто, што практично значи да, када се изузму особе које у том тренутку мењају послове и они који не желе да раде, у тој држави и нема незапослених.
Бајденова кампања је почетак трке за нови мандат у Белој кући, стога, заснована на ономе што се сматра кључним квалитетом некадашњег сенатора и потпредседника, пошто га добар део политичког естаблишмента држи за најбољег мотиватора међу демократама.
Демократија против хаоса "Морамо бити јасни. На гласачком листићу је демократија. Ваша слобода је на гласачком листићу”, рекао је Бајден, упозоравајући присталице да ће Америка, у новембру, бирати између вековних идеала и ”агента хаоса” који је спреман да се зарад личне добити, тих идеала одрекне.
Идеали, како их је описао Бајден, нису како се чини претерано дојмили Американце, па је према, у петак објављеном Галуповом истраживању јавног мнења, свега четвртина становника САД задовољна стањем демократије.
Како је говор одмицао, Бајден је све директније критиковао Трампа, поредећи га са ”страним аутократама” који владају силом и лажима.
За сваки случај, поменуо је и Ники Хејли, могућу кандидаткињу републиканаца уколико маса судских процеса спречи Трампа да се укључи у трку за председника, наводећи да ”једноставно није дорасла задатку”.
Трамп: Патетично ширење страха Трамп, који се у тренутку Бајденовог говора налазио у Ајови, оптужио је председника САД за ”патетично ширење страха” и злоупотребу заоставштине Џорџа Вашингтона.
Најекстремнији међу републиканцима су се одмах надовезали на други део Трампове изјаве, извргујући руглу прву даму САД, Џил Бајден, која се у Пенсилванији појавила у црвеном капуту, најпрепознатљивијем делу униформе британских снага током рата за независност.
”Трамп одбија да осуди политичко насиље... Покушава да украде историју на начин на који је покушао да покраде изборе”, рекао је Бајден, подсећајући присталице на догађаје од пре тачно три године у Вашингтону.
Трамп му је, пак, одговорио да тирадама о демократији покушава да скрене пажњу са најважнијих проблема са којима се САД суочавају, попут економије и заштите граница.
”Бајден не може да говори о било којем питању које се тиче америчких радника, јер вас је издао и разочарао”, рекао је Трамп.
И још директније, напао је Бајдена да је муцао током говора, иако се то током 31 минута наступа у Вели Форџу није приметило.
Трампа много озбиљнији проблем очекује већ почетком фебруара, када ће Врховни суд САД почети расправу о законитости одлуке којом је Колорадо са гласачког листића елиминисао најпопуларнијег претендента републиканаца за место у Белој кући.
Пуних 11 месеци пред изборе, Трамп има благу предност у односу на Бајдена, који је последњих година почео да губи популарност међу етничким групама које су га најжешће подржавале током претходних избора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.