Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 16:01

У Топлици остале само три поточаре

У Топлици је некада било активно више од стотину воденица. Данас раде само три поточаре, јер су примат преузели електрични млинови. Посла скоро и да нема за њих, осим у време новогодишњих и божићних празника, када се многи врате традицији.
Са џаком >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кукуруза у руци, из петнаестак километара удаљене Куршумлије, Зоран Милићевић долази у једину воденицу поточару, на Проломској реци.

“Доносим кукуруз, то је кукуруз осмак, стара сорта, можда економски није исплатива да се сеје, али кажу да од ње најбоље се прави качамак и проја”, каже Зоран Милићевић из Куршумлије.
Тајну доброг брашна чува 80-огодишњи воденичар. Каже да кукуруз самлевен на камену који покреће снага воде са Радан планине има посебан укус.
“Чак је и сијала брашно. Била је то једна од најбољих од педесет воденица овде на овој реци. Посла је било некад. Сад нема ко да меље, можда у недељу дана или у 15 дана неко донесе 10 кила, 15”, наводи воденичар Слободан Ћирић.
“Мање количине ми омогућавају да чешће долазим и уживам у овом несвакидашњем амбијенту”, каже Зоран Милићевић из Куршумлије.
Топличке воденице некада су биле саставни део пејзажа и сеоске архитектуре.
“Требало би све воденице које су старије преко 100 година ставити под заштиту, извршити конзеврацију и рестаурацију и вратити их како су некада изгледале”, сматра историчар Дарко Жарић.
Већина је у аутентичном, природном амбијенту, поред потока и мањих река, окружене веома лепом бујном природом. Могле би да употпуне туристичку понуду топличког краја где само у Пролом и Луковској бањи годишње борави више десетина хиљада гостију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.