Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 19:52

Пузовић: Ситуација на рекама је под контролом, неће доћи до границе редовне одбране од поплава

Врх поплавног таласа Дунава из Новог Сада стиже у Београд. Расте и Сава, али мерења показују, кажу надлежни, да нема разлога за бригу. Директор "Србијавода" Горан Пузовић наводи за РТС да је ситуација на нашим рекама потпуно под контролом, те да неће доћи до границе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << редовне одбране од поплава. "Дакле, наши грађани могу да буду мирни. Ситуација је под контролом. Пратимо ситуацију. Нема тешких тачака. Нема потребе за неком реакцијом. Дакле, све је под контролом", наводи Пузовић.
Код Куле Небојша где је најнежнија тачка у Београду, вода је поплавила део шеталишта. На Земунском кеју ситуација је нешто боља, али и ту ниво воде виши. Сутра очекујемо пар центиметара више воде код Земуна, међутим, остаћемо десет центиметара испод границе одбране од поплава. Хидролог из РХМЗ-а Дејан Владиковић рекао је за РТС да разлога за бригу од поплава нема.

Директор "Србијавода" Горан Пузовић наводи за РТС да је ситуација на нашим рекама потпуно под контролом, те да неће доћи до границе редовне одбране од поплава.
"Ситуација на нашим рекама је потпуно под контролом, мирна. Све ово што се дешава, што видите, пораст је Дунава то је последица топљења снега у претходне две недеље горе у Аустрији и Немачкој, превасходно, и делу Чешке, Словачке и Мађарске. Неће доћи до границе редовне одбране од поплава. Дакле, ситуација је потпуно под контролом", наводи Пузовић.
Указује да Сава расте, Дунав се успорава, али, како каже, она је испод границе редовне одбране од поплава.
"Што се тиче осталих великих река, све су у свом кориту. Дакле, не очекујемо никакве проблеме у наредних неколико дана. Ове слике које гледамо, то су делови подручја која не можемо да бранимо јер се налазе у кориту за велику воду. Нормална појава која се дешава при оваквим водостајима и нешто вишим. Дакле, наши грађани могу да буду мирни. Ситуација је под контролом. Пратимо ситуацију. Нема тешких тачака. Нема потребе за неком реакцијом. Дакле, све је под контролом", наводи Пузовић.
Није уобичајено да водостај расте у ово доба године Према његовим речима није уобичајено да водостај расте у ово доба године.
"Није уобичајено и ту сад лежи, ајде да кажем, проблем. Зато што се снег отопио између 20. децембра и 1. јануара. Кад би требало заправо да буде мраз. Значи, треба да имамо температуру 10, 15, 20 степени нижу него што имамо. Данас је била једна озбиљна епизода падавина у нижим деловима Немачке, Аустрије, Чешке и то је условило да се појави овај водостај, који би негде требао да буде од марта до маја, јуна на пролеће", каже Пузовић.
Екипе на терену прате ситуацију Указује да се ситуација прати и да се на терену налази око 150 људи из "Србијавода" и преко 20 додатних предузећа које чине систем јавног предузећа.
"То су наши инжењери превасходно који прате, свако имају задужену своју деоницу. И у сарадњи са локалним штабом за ванредне ситуације, са сектором за ванредне ситуације, прати ситуацију. Знамо на којој кривини може да буде проблем, па ту на тој кривини буде човек ако се нешто дешава да то исправи. Ако је укрштање са неком пругом, са неким путем, са неком комуналном инфраструктуром, неке тачке које су неуралгичне, ту се налазе наши људи и предузимају одређене мере. Припремамо технику, механизацију, ако дође до пораста водостаја да морамо да интервенишемо, да на време поставимо џакове, пунилице, предузимамо све техничке мере да не дође до пробоја", објашњава Пузовић.
Цело гостовање Горана Пузовића у Београдској хроници погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.