Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 16:42

Вучевић: Служење војног рока биће корисно за цело друштво, не спремамо се за ратове

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да су покренули иницијативу за увођење обавезног служења војног рока сматрајући да је то од користи целој држави и друштву. Ипак, коначна одлука биће донета у Народној скупштини. Не спремамо се за ратове, ни за какве сукобе, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поручује Вучевић и додаје да је увек боље улагати у своју војску него хранити туђу.
Министар Вучевић каже да су данас покренули званичну иницијативу, за увођење обавезног служења војног рока као и да ће се о томе разговарати у предстојећем периоду.
"Мислим да је значајан датум и значајан моменат да после 13 година Србија поново одлучује о томе да ли треба реактивирати обавезно служење војног рока, наравно у значајно краћем временском интервалу него што је то било раније. Не причамо ни о 12, ни о девет месеци, па чак ни о шест месеци колико тренутно траје служење војног рока за оне који се добровољно јаве. Ми ћемо у данима, недељама и месецима који су пред нама добити одговор када, ако буде такве политичке подршке и политичке одлуке да се то реактивира, да се Војска Србије и Министарство одбране спреме за имплементацију", објаснио је Вучевић.
Указао је да им је потребно одређено време да се покрене инфраструктура, да касарне буду припремљене и да регрутни центри опет раде на том нивоу.
"Оно што је најважније, ми смо покренули иницијативу као Генералштаб Војске Србије и Министарство одбране, ка председнику Републике као врховном команданту. Нама је потребно да имамо ново регрутовање резервног састава, бољу попуњеност, обученост. Морамо сви да разумемо да је 13. генерација у међувремену изашло из резервног састава Војске Србије, да имамо далеко мању попуњеност због одлуке да служење војног рока не буде обавезно", додаје Вучевић.
"Мислимо да је ово нешто што је од користи целој држави" Нагласио је да су уз разумевање свих околности савременог живота, предложили краћи модел за обавезно служење војног рока.
"Мислимо да бисмо у периоду највише четири месеца ми могли да добијемо обученог војника и свакако безбеднију и сигурнију државу. Остаје онај доминантни професионални састав Војске Србије као носилац кључних активности Војске Србије. Тако да не спремамо се за ратове, ни за какве сукобе. Мислимо да је ово нешто што је од користи целој држави, целом друштву, али и за те момке који ће сутра служити војни рок и они ће се боље осећати и бити корисни чланови друштва, целе заједнице и на понос целе отаџбине и њиховој породица", поручује Вучевић.
Наводи да имају довољно официрског и подофицирског кадра, као и да су у врло кратком року спремни да касарне, односно центре за обуку, додатно прошире, односно да буду спремни за пријем младе војске.
"Наравно, то је сада све ствар процене и онога што нас очекује у буџету, морају бити предвиђена средства за све то, да људи буду задовољни. Значи, ми мислимо да би у кратком временском року, ако се донесе таква политичка одлука, Војска Србије и Министарство одбране буде спремни да приме прве регруте, али то је одлука која не може бити донета без нове Владе и без нове Народне скупштине", објаснио је Вучевић.
"Коначна одлука је на Народној скупштини" Истакао је да је потребан став председника Републике као врховног команданта, а онда је коначна одлука на Народној скупштини.
"Влада Републике Србије мора изаћи са предлогом измене, односно укидања те одлуке о суспензији обвезног служења војног рока пред посланицима у Народној скупштини", додао је Вучевић.
Говорећи о томе како би обука изгледала, Вучевић каже да Војска Србије и Министарство одбране прате све ствари које карактеришу данашње војске широм света.
"Наравно савремено војно наоружање, војна опрема, другачији модернији начини обуке дозвољавају да се у краћем временском интервалу регрути обуче и да буду способни за обављање војничких дужности. Тако да је наша процена да би у далеко краћем временском интервалу, пошто је то било пре 10, 15 и више година, могли да добијемо обученог војника. С тим што наш је предлог да и они који заврше ту основну обуку имају периодично тзв. кондиционирање као припадници разредног састава како би се наравно оцењивао ниво њихове обучености и како би се упознавали са савременим наоружањем и војном опремом", навео је Вучевић.
"Увек је боље улагати у своју војску него хранити туђу" Додао је да Немачка увелико расправља о враћању војног рока. Неке балтичке државе су вратиле војни рок. Аустрија, Грчка имају војни рок. Скандинавске, нордијске државе имају обавезни војни рок.
"Само одлучују колико људи регрутују годишње за њихове потребе. Значи чланице и колективних савеза, односно савеза за колективну одбрану, и на западној и на источној хемисфери, све државе спрам својих потреба, односно околности које их окружују. Јача војска, снажнији и сигурнији мир. Супротно од оног ко покушава да унесе пометњу. Јача војска, снажна војска Србије је највећи гарант мира и слободе у нашој држави. То је гарант мира. А Србија побеђује у миру, Србија се развија у миру", поручио је Вучевић.
На питање имају ли процене колико би враћање обавезног војног рока могло да кошта, Вучевић каже да је то нешто што држава Србија може да изнесе.
"Ја увек имам контрапитање, не свиђа се увек то министру финансија, али то је природно. Иако смо пријатељи и партнери на заједничким пословима. А колико коштају мир и слобода? Можете ли да измерите све у новцу? Ја мислим да је увек боље улагати у своју војску него хранити туђу војску", закључио је Вучевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.