Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 16:03

Пливање за Богојављенски крст и сарачки занат живо културно наслеђе

Одлуком Националног комитета за нематеријално културно наслеђе, у Национални регистар уписано је још 6 елемената "живог наслеђа" Србије. На иницијативу Народног музеја у Чачку, међу њима су се нашли и сарачки занат и пливање за Богојављенски крст. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Иако су опрема за коње, псе и лов, све траженији све је мање мајстора који такве предмете од коже ручно израђују. Перко Кувекаловић из Чачка један је од сарача који чувају стари занат.
“Све се ради ручно баш је ручна производња ручно правимо и алате прилагођавамо себи и ради се ручно зато што не може машина да уради неке ствари те опреме за коње нема машина да би то урадила мора да се ради ручно'', објашњава Перко Кувекаловић, сарач из Чачка.
Уз сарачки занат на листи вредног културног наслеђа Србије је и пливање за Богојављенски крст. Пре две деценије та обичајна пракса у Чачку обновљена је скромно, са само два такмичара. Као и у другим местима широм Србије из године у годину било је све више учесника, па је једном забележено и 148 пливача.
''Ми смо се све ове године трудили да манифестацију одржимо у духу српске традиције, српске српске вере. Тако да су на тим такмичењима и наши учесници како момци тако и девојке често испољавали разне гестове витештва, лепог понашања и оданости српској вери и традицији”, каже Драган Савковић, организатор Пливања за Богојављенски крст.
Јединствена целодневна манифестација у Чачку поводом једног од највећих хришћанских празника поред јутарње литургије и пливања у Западној Морави, на Богојављење, обогаћена је и духовном академијом.
''И управо због тога иницијатива је потекла овде из Народног музеја из Чачка тако да је неколико година се радило на обнови података на обради података везаних за овај елемент и наравно национални комитет прошло је читаву процедуру и на крају национални комитет НКН-а при Министарству културе и тај елемент уписао на нашу националну листу'', каже Снежана Ашанин, етнолог Народног музеја у Чачку, регионални координатор за НКН за централну Србију.
Пливање за Богојављенски крст и сарачки занат укорењени у традицији, али и као одрживи елементи живог културног наслеђа не само у западној Србији, сада су међу више од 60 елемената уписаних у Национални регистар српског нематеријалног културног наслеђа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.