Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 15:00

Брнабић пружила Лöфвену додатна појашњења у вези посматрача

Премијерка Србије Ана Брнабић упутила је писмо председнику Партије европских социјалиста Стефану Лöфвену у којем га је позвала на наставак сарадње и конструктивног дијалога и пружила додатна појашњења у вези са ставовима изнетим у јавности о појединим посматрачима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << избора из те политичке групације.
Брнабићева је у писмо у које је Танјуг имао увид написала да у складу са посвећеношћу демократским принципима и транспарентности Владе Србије, користи ту прилику да му пружи додатна појашњења и адресира потенцијалне неспоразуме који су могли да се појаве.

"Желела бих да подсетим да су недавни избори у Србији, укључујући и оне за Скупштину града Београда, били најтемељније праћени у историји Србије. Укупно 5.587 посматрача пратило је изборе, укључујући 475 страних посматрача из 25 међународних организација и земаља. Ови међународни посматрачи, укључујући и посланика Андреаса Шидера, били су позвани од стране српских власти, што одражава нашу посвећеност транспарентном изборном процесу", наводи се у писму.
Председница Владе Србије нагласила да је су изјаве Андреаса Шидера изазвале значајну забринутост код српских органа посебно имајући у виду Прелиминарни налазе и закључке о децембарским изборима у Србији Међународне мисије за посматрање избора Kанцеларије за демократске институције и људска права.
"Изјава ИЕОМ-а оценила је изборни дан као генерално уредан, са појавом изолованих инцидената. Штавише, ИЕОМ је позитивно оценио процес гласања на 93 одсто од 1.220 посматраних бирачких места, приписујући негативне оцене углавном проблемима попут стварања гужви на биралиштима и неадекватних мера у обезбеђивању тајности гласања. Важно је напоменути да је ИЕОМ идентификовао само 13 озбиљних неправилности, што је приближно 1,07 одсто од броја укупно посматраних бирачких места. ИЕОМ је такође похвалио Републичку изборну комисију за ефикасну припрему избора и истакао поверење већине заинтересованих страна у његову организациону способност, наглашавајући побољшану комуникацију и транспарентност. Kао што се може видети, ова оцена ОДИХР далеко је од приказа изборног дана који је посланик Шидер дао у својим медијским изјавама“ – написала је председница Владе наводећи да "српско закондавство поседује јасан правни оквир за учешће грађана и међународних посматрача у изборном процесу и да им гарантује неометан приступ целокупном изборном процесу, у складу са препорукама ОДИХР-а", навела је Брнабићева.
Kако је истакла тврдња посланика Шидера о миграцији 50.000 гласача у Београд за локалне изборе је потпуно нетачна и представља дезинформацију, додајући да је то потврђено и од стране ИЕОМ-а, који није изразио значајне забринутости у вези са инклузивношћу бирачких спискова.
То се такође коси са званичним подацима о бирачком списку, који показују минималан пораст броја гласача од 0,81 одсто у поређењу са изборима прошле године, а што уједно представља и конзистентан тренд за београдске изборе током последње деценије.
Председница Владе Србије такође је упознала председника Партије европских социјалиста Стефана Лöфвена да је Андреас Шидер грубо прекршио Kодекс понашања посматрача ОДИХР-а који јасно наглашава: "Посматрачи ће све закључке базирати на својим личним опажањима или на јасним и убедљивим чињеницама или доказима. Посматрачи неће давати никакве коментаре медијима о изборном процесу или о суштини својих опажања, а сваки неовлашћени коментар медијима биће ограничен на опште информације о посматрачкој мисији и улози посматрача".
"Нажалост, медијске изјаве и коментари посланика Шидера су у директној супротности са овим принципом, чиме се уједно и компромитује интегритет посматрачке мисије",  наводи се у писму у ком се додаје да медијске изјаве посланика Шидера нису чак ни засноване на његовим личним опсервацијама.
Она је додала и да жели да га обавести да су на основу законских измена из 2022. године, у изборни систем Србије уведени записници посматрача, као формални инструмент за посматраче да званично документују своја опажања у структурираном, службеном писаном формату.
"Ови записници су јавно доступни на сајту РИK-а. С тим у вези, значајно је да записници посматрача са четири бирачка места на којима је био присутан господин Шидер - два у Новом Саду (бирачка места  91 и 109), једно у Бачком Петровцу (бирачко место 2) и једно у Београду (Врачар, бирачко место 5) - показују да није имао никакве приговоре или забринутости у вези са изборним процесом. Kонтрадикција између садржине ових записника и његових каснијих медијских изјава још један је чврст разлог за озбиљну забринутост у вези са поштовањем Kодекса понашања посматрача од стране посланика Шидера", наводи се у писму.  
Председница Владе Србије наглашава "да су Влада Србије и домаће институције активно допринеле учешћу рекордног броја страних посматрача током недавних избора. Трудили смо се да обезбедимо погодно окружење за све посматраче, осигуравајући несметан приступ целокупном изборном процесу у складу са препорукама ОДИХР-а. Овај напор је препознат и цењен од стране ИЕОМ-а, који се захвалио државним институцијама, политичким партијама и организацијама цивилног друштва на сарадњи. Међутим, очекивање је да се посматрачи, укључујући и посланике Европског парламента, строго придржавају Kодекса понашања посматрача и демонстрирају одговарајуће држање. Иако Влада Србије не намерава да издваја било ког посматрача, снажно наглашавамо важност поштовања успостављених норми и кодекса понашања у изборном посматрању. Ова посвећеност стандардима је суштинска за веродостојност и интегритет било ког изборног процеса", наводи се у писму.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.