Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 01:27

Хаос због снега и кише широм Европе – вејавица блокирала ауто-пут у Шведској, има жртава у Британији и Белгији

Још једна снажна олуја са Атлантика захватила је север и северозапад Европе. У Шведској, у којој су забележене рекордно ниске температуре, у снегу заглављене стотине возила. Снег пада и у Данској. У Великој Британији и Белгији има и жртава, а у прекиду су железничке >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << линије и електрични водови. Поплаве прете Немачкој и Француској.
Ниске температуре и падавине праве проблеме на северу и северозападу Европе. У Шведској, у којој су забележене најниже температуре у последњих 25 година, стотине возила заглављене су у снегу на ауто-путу Е22 између Хорбија и Кристијанстада у Сканији.
Полиција је саопштила да су возила на ауто-путу заглављена од поподнева, а међу заглављенима налазе се и амбулантна кола, јавља шведски јавни сервис СВТ. Заглављенима понестаје хране и пића, а помоћ је најавила и војска.
Вејавица у Данској доноси и 70 центиметара снега за дан. Трајектни саобраћај је обустављен и поремећен железнички. На снази је и упозорење на јаку кишу.
Опасност од поплава у Немачкој и Француској У Доњој Саксонији на северу Немачке на многим местима насипи су већ превише натопљени. Ситуација је посебно критична у Олденбургу, где поплава реке Хунте прети деловима града јер насипи омекшавају и постају нестабилни због вишедневне кише.
Док немачка метеоролошка служба најављује непрекидне падавине до викенда, у Доњој Саксонији су залихе џакова песка за заштиту насипа при крају.
У Француској у западној Бретањи на снази је највиши црвени степен за узбуну због великих поплава. Француски метеоролози прогнозирају додатне падавине и описује надолазеће време као "изузетно интензивно".
У Великој Британији и Белгији погинула по једна особа У налету олује "Хенк" у Британији погинуо је мушкарац када је дрво пало на аутомобил који је возио.
Након што је због разорног ветра 125.000 домова остало без струје, снабдевање је успостављено, али је и даље нема 10.000 домова у југоисточној Енглеској.
У прекиду је више железничких линија. Око 300 упозорења о поплавама остаје на снази широм Енглеске и Велса.
Британска метеоролошка служба од 2015. године именује олује које имају потенцијал да изазову већу штету. У сезони 2023 -2024. олује добијају називе по истакнутим научницима метеоролозима који, како су навели, "раде на заштити људи у тешких временских околностима".
У покрајини Источна Фландрија у Белгији жена је погинула у јаком удару олујног ветра, саопштиле су локалне власти.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.