Izvor: RTS, 02.Jan.2024, 17:21

Младим математичарима, физичарима и информатичарима награде су више од пуког броја

Готово да нема међународног такмичења са којег се нису вратили са медаљама. Прича говори о најуспешнијим средњошколцима.
Само у 2023. години ученици Математичке гимназије освојили су више од 300 медаља на међународним такмичењима. Најбољима међу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << њима, стигле су и награде школа, Академије наука, задужбина.

Филип Бојковић, ученик Математичке гимназије у Београду каже да је био на више такмичења, али му је најбитнија Светска информатичка олимпијада у Мађарској.
"Престао сам да бројим, не могу више на прсте, а што се планова тиче, у јануару идем у Казахстан, на Жаутиковску олимпијаду", рекао је Филип. И за Гвоздена и Василија такмичарска година била је пуна медаља.
Гвозден Лапчевић, ученик Математичке гимназије у Београду рекао је да је било пуно такмичења.
"Освојио сам сребрну медаљу на олимпијади у знању у Турској, сребрну медаљу на Жаутиковској олимпијади у Казахстану, сребрну на Балканској математичкој олимпијади у Турској, сребрну медаљу на такмичењу у Пекингуи сребрну медаљу на румунском мастеру из математике", навео је Гвозден.
Василије Хаџи Пурић, ученик Математичке гимназије у Београду набројао је своје награде.
"Освојио сам више од  70 награда из више од девет  предмета. Прву награду на државном такмичењу из математике, прву награду на државном такмичењу из физике по предметима, златну медаљу из математике, сребрну медаљу из физике и информатике", каже Василије.
Андреј је најбољи физичар. "Примарни циљ ми је да упишем Математички факултет у Београду, смер за астрофизику, а такође после тога планирам да радим у неком институту који ће се бавити тематикама које ја волим, као што су астрофизика и нуклеарна физика", рекао је Андреј Поповић, ученик гимназије "Душан Васиљев" и Кикинди.
Са медаљама су се из иностанства све чешће враћали и млади информатичари.
"Дефинитивно да је могло да буде злато. Фалило ми је 20 од 600 бодова да добијем  златну медаљу. И да сам урадио боље први дан такмичења, вероватно бих узео и златну медаљу", каже Немања Мајски, ученик Гимназије "Вељко Петровић" у Сомбору.
Љиљана је трећи пут добила признање Академије наука. "Значи много зато што је младим талентима дата подршка, и показује нам се из године у годину да наш труд није узалудан и да неко цени наше залагање и наше успехе", напомиње Љиљана Коњевић, ученица Математичке гимназије у Београду.
Предаха нема. Ђаци се тренутно спремају за домаћа такмичења и такмичење у Казахстану, али и за пријемне испите за факултете.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.