Izvor: RTS, 02.Jan.2024, 10:29

Грујичић: Не могу да верујем да свима на листи чекања на ортопедији треба вештачко колено или кук, то треба проверити

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић поручила је грађанима да редовно иду на превентивне прегледе, јер је 90 одсто болести излечиво када се открију на време. Најављује да ће се софтвер који се користи за заказивање магнетне резонанце користити и за заказивање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << специјалистичких прегледа у неколико области како би се смањиле листе чекања. Напомиње и да у домовима здравља поново треба да раде специјалистичке службе. Грујичићева сматра да треба проверити листе чекања за ортопедију јер "не може да верује да свим пацијентима треба вештачко колено или кук".
Проф. др Даница Грујичић је пожелела свим грађанима добро здравље у следећој години, јер људи који изгубе здравље тек онда схвате колико је оно значајно. Поручила је грађанима и да редовно иду на превентивне прегледе, јер је 90 одсто болести излечиво када се открију на време.

"А задатак министарства здравља је, као и у свему другоме, да направи такву организацију да оног тренутка када нешто треба нашем грађанину, тог тренутка и добије. Мислим да смо покренули неке процесе у овој години, односно претходној, а да ћемо то наставити у следећој години јер добра организација значи добар приступ здравственом систему", рекла је др Грујичић.
Министарка здравља је по ступању на функцију најавила да се прегледи неће више заказивати од првог до петог у месецу, већ свакодневно. Међутим, за неке специјалистичке прегледе тешко је добити термин.
"Посебно за области као што је ендокринологија, као што је офталмологија. Тако да то захтева једну дубљу анализу и ми ћемо највероватније већ одмах иза Нове године софтвер који смо искористили за заказивање за магнетну резонанцу користити као једну врсту контроле заказивања прегледа за офталмологију, ендокринологију и оне области које су најзахтевније", рекла је министарка.
Истиче да је проблем настао када је укинута читава специјалистичка служба у многим домовима здравља. Негде су локалне самоуправе на себе преузеле финансирање тих специјалистичких служби, али многи домови здравља су остали и без офталмологије, без оралног хирурга, без интернисте, без дерматолога.
"Први корак који треба да направимо је да се промени правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности и наравно Закон о здравственој заштити који ће омогућити спуштање свих оних специјалности на ниво дома здравља", рекла је Грујичићева.
Како до термина за преглед у болницама На питање како да до термина у домовима здравља, болницама и клиничким центрима долазимо брже и лакше, министарка одговара – добром контролом и добром анализом.
"Ми смо рецимо сада кад смо направили овај софтвер за магнетну резонанцу, констатовали да је било на тој листи око 7.000 људи, а кад смо изанализирали, све је то требало окренути и телефоном, пола њих је било заправо уписано на два места. Зато што се људи плаше, ако се апарат поквари, боље да закажу и на другом месту. Нема потребе то да раде, сада свака болница има скенер", објашњава Грујичићева.
Указује да треба да се уради шестомесечно проверавање листе чекања за ортопедију.
"Заиста не могу да верујем да никако на други начин не може да се помогне пацијентима, него само уградњом или вештачког кука или вештачког колена. Ја бих пре ишла на то да се одобри фонду да једноставно плаћа рехабилитационе центре, не онда после операције, после операције њему најмање треба, него да се избегне операција", рекла је министарка.
Повећање плата Истиче да јануар доноси ново повећање плата у здравству, са којим ће плате лекара и специјалиста бити 1.259 евра.
"Што се тиче плата – нико није задовољан, али је чињеница да су далеко веће плате него што су биле и треба да буду још веће. Оно на чему сада радимо са синдикатима, то су нови коефицијенти где ће морати пре свега школска спрема да се плати, а са друге стране мора се плати и рад. Значи, израда норматива, то је нешто што мора се заврши у овој години да бисте онда заиста направили разлику између оних који носе посао и оних који придржавају посао", указала је министарка Грујичић.
Одређено место за Тирошову 2 Министарка Грујичић је рекла да је према урбанистичком пројекту Београда, одређено место за Онкологију 2 – преко пута Тиршове 2.
"Са једном лепом пасарелом за нашу децу јер сва дечја одељења у Клиничком центру која сада постоје морају прећи у терцијарну дечју установу, а то је Тиршова 2. Тако да ће прећи и дечја одељења са Института за онкологију и радиологију Србије", рекла је Грујичићева додајући да се нада да ће изградња Онкологије 2 бити завршена 2027.
Када је реч о забрани пушења на јавним местима, министарка је рекла да је нови закон практично готов, да треба да иде на јавну расправу, када за то добије дозволу Владе и након тога иде у Скупштину.
Цело гостовање Данице Грујичић у Дневнику РТС-а можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.