Izvor: RTS, 29.Dec.2023, 07:39

Трамп скинут са гласачког листића и у држави Мејн

После Колорада, име Доналда Трампа скинуто је са гласачког листића и у држави Мејн. Државна секретарка државе Мејн Шејна Белоуз уклонила је Доналда Трампа са председничких избора у тој држави према клаузули о побуни у Америчком уставу. Одлука је уследила после >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << недавне пресуде Врховног суда у Колораду којом је Трампа избацио са гласачких листића.
Државна секретарка рекла је да Трамп није квалификован због својих поступака који су довели до побуне на Капитолу 2021. године.

Одлука је уследила после недавне пресуде Врховног суда у Колораду којом је Трампа избацио са гласачких листића.


Одлуке повећавају притисак на Врховни суд САД.


У пресуди на 34 странице наводи се да Трамп мора бити уклоњен са гласачких листића у Мејну због 14. амандмана на Устав САД – који забрањује ономе ко је "учествовао у побуни" да обавља јавну функцију. 


Белоуз каже да је Трамп "током неколико месеци, а кулминирало је 6. јануара 2021. године, користио лажну причу о изборној превари да распламса своје присталице и усмери их на Капитол“.


Додала је да је њена дужност да поштује изборне законе у својој држави и да се нада да ће "Врховни суд решити ово питање широм земље".


"Имам на уму да ниједан државни секретар никада није лишио председничког кандидата могућности да буде на гласачком листићу на основу трећег члана 14. амандмана. Али такође имам на уму да ниједан председнички кандидат никада раније није учествовао у побуни", навела је у образложењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.