Izvor: RTS, 28.Dec.2023, 07:05

Мајка дечака са аутизмом: Деца се због звука петарди самоповређују, док су родитељи препуштени сами себи

Биљана Филиповић Нешић, мајка дечака с аутизмом, рекла је за РТС да деца са сметњама бурно реагују на звук петарди током празника, као и да плачу, самоповређују се или су агресивна према околини. Истиче да су родитељи препуштени сами себи, као и да не постоји обезбеђена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << психолошка подршка, која је преко потребна породицама.
Биљана Филиповић Нешић, гостујући у Београдској хроници, рекла је да деца са аутизмом, попут њеног сина Стефана, бурно реагују на изненадне звуке.

"Звучно су сензитивни. И нису само деца са аутизмом. И деца са Дауновим синдромом и другим дијагнозама тешко поднесе те ситуације. За Нову годину имамо посао од сат и по, уместо одбројавања и славља, да смањимо утицај спољашње буке", указује Филиповић Нешићева. 
Напомиње да поједини родитељи због звука петарди, своју децу морају да затварају у купатило или покривају џебадима.
"Видела сам на једном видео-снимку да дете штити пас од те траму, тако што легне испод њега, јер се дете баца на под и хоће да удара главом о под. Многа деца реагују страшно драматично, у смислу да се повређују или су агресивна према родитељима, плачу", каже Филиповић Нешићева.
Без регистра и подршке Према њеним речима, страх и узнемиреност деце не нестаје после престанка бацања петарди.
"Стефан, сат времена пошто се то заврши, повремено се враћа у тај тренутак и изговара 'нећеш петраде, нећеш петарде', јер се боји и очекује да ће се тај звук поновити", прича Филиповић Нешићева.
Указује да у Србији не постоји званичан регистар у којем се наводи колико је аутистичних у земљи.
"Родитељи су препуштени сами себи, кад добију дијагнозу детета која је за цео живот. Морала би да постоји психолошка подршка за породице", наводи гошћа Београдске хронике, додајући да је Стефан на дијагнозу чекао чак шест година.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.