Izvor: RTS, 27.Dec.2023, 17:33

Еколошка декорација: Новогодишњи украси из столарске радионице у околини Бујановца

Светлуцаве кугле од крхког материјала којима смо украшавали јелку, некада су се чувале и пажљиво одлагале за наредну годину. Сада је понуда новогодишњих украса разноврснија. Породица Младеновић из Раковца код Бујановца израђује украсе од дрвета. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Уживање у игри и стварању није само привилегија детињства. Креативност је лепа и лековита, каже Љиљана Младеновић из Раковца код Бујановца која са супругом рукама и маштом обликује украсе од дрвета.

"Прво су то били украси за јелку са именима и то је баш прошло лепо запажено, па смо онда кренули да уводимо нове производе, то су биле прво лампице, које су јако лепе и декоративне, онда ове друге", наводи Љиљана Младеновић, произвођач украса.
Да израђују еколошке украсе почели су пре неколико месеци, Петар дизајнира и израђује украсе, Љиљана помаже у склапању, продаји. У радионици проведу, кажу, и читаву ноћ.
"Док то не буде како треба, онда се не излази из радње, и онда се и не примети колико је сати. Мало јесте оптерећујуће, али воља је битнија" додаје Љиљана.
Петар се столарским занатом бави годинама, израђује и дуборез.
"Велики проблем у крају је да нађемо раднике, не можеш да нађеш раднике, људе не интересује. Занат као занат столарски умире, обрада дрвета умире, остало је мајстора на прсте можеш да их набројиш који раде дрво. и ово што имамо посао је добро" истиче Петар Младеновић, столар и произвођач украса.
Младеновићи припремају украсе за Божић лампе, кутије, свећњаке, у које ће уткати најлепше жеље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.