Izvor: RTS, 26.Dec.2023, 11:18

Хидролог Владиковић: Вода код Куле Небојше се повукла, али следи нови талас раста водостаја

Београд-воде су прогласиле ванредну одбрану од поплава код Куле Небојше. Хидролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХЗ) Дејан Владиковић каже за РТС да се вода на најнижој тачки Београда за нијансу повукла, али упозорава да следи нови талас раста водостaја >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Дунаву због отапања снега у Немачкој, Аустрији, Словачкој и Мађарској, али и због кишe на југу Немачке, и у Аустрији.
Хидролог Дејан Владиковић каже да су у овом тренутку изнад границе редовне одбране од поплава водостаји код Новог Сада, Титела и Смедерева.
"Ми очекујемо да ће за недељу дана на свим дунавским станицама на нашем подручју водостаји бити изнад границе редовне одбране од поплава, односно првог степена одбране", каже Владиковић.
Саговорник РТС-а истакао је да ће јавна предузећа увести стална дежурства и изласке на терен, али да постоје такозвана слаба места, па се очекује да ће прилив код узводне станице "Бездан" бити око 1,20 метара.
"То ипак неће отежати услове пловидбе, они ће бити повољни, као и услови у случају енергетике и производње струје", истиче Владиковић и наглашава да је ситуација много другачије на рекама код којих су честе бујице, а које на сливу Дунава не постоје због канала Дунав–Тиса–Дунав.
Наводи да у овом тренутку не постоји могућност изливања река, јер нема снега и кише.
"После Нове године следи ипак мало влажнији период са нижом температуром, тако да ће опрез бити неопходан за мање водотоке код нас", сматра саговорник РТС-а.
Владиковић наводи да су друге реке у Србији у мирном режиму.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.