Izvor: RTS, 22.Dec.2023, 19:44

Сумње Црте на организоване миграције бирача; Брнабић: Чули смо само нагађања

Посматрачка мисија Црта саопштила је сумња да је на изборима 17. децембра "дошло до организованих миграција бирача" који је утицао на исход избора за Скупштину Београда. Премијерка Ана Брнабић демантује наводе ове организације. "Црта није поднела ништа тужилаштву, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << чули смо само нагађања и полуинформације, рекла је Брнабићева.
У извештају који је Црта представила на конференцији за новинаре наводи се да су организоване миграције бирача врста изборног инжењеринга која, како су навели, није ни легална ни легитимна. 
Пријављивањем фиктивних пребивалишта зарад гласања на локалним изборима изван сопственог града или општине, како су навели у извештају, крше се закони који регулишу питања пребивалишта грађана, али и угрожавају принципи изборне једнакости и гарантовано право грађана да бирају локалну самоуправу.
Круцијални докази, наводи Црта, прикупљени су током изборног дана, а ова организација тврди да су идентификовани "пунктови који су служили као логистички центри операције".
Посматрачи Црте су на 71 бирачком месту, односно на 14 одсто биралишта у Београду, уочили примере организованог довођења бирача, надгледаног гласања, могућих манипулација идентитетом бирача – на Чукарици (10), Новом Београду (9), Врачару (7), Вождовцу (7) и у Земуну (7), наводи Црта.
Такође, наводи Црта, забележено је да су организовано пристизали бирачи из разних делова Србије (нпр. из Панчева, Ваљева, Чачка, Аранђеловца, Смедерева, Вршца, Новог Сада итд.), као и са КиМ, из Босне и Херцеговине и Хрватске.
Брнабић: Опозиција, Црта и друге НВО покушавају да дестабилизују земљу Тим поводом, на ванредној конференцији за новинаре обратила се премијерка Ана Брнабић, која је рекла да опозиција, Црта и друге невладине организације покушавају директно да дестабилизују земљу и уруше уставни поредак Републике Србије, што се, како је рекла, не дешава ни у једној нормалној демократској земљи. 
"Желела сам да се обратим данас поподне поводом ове велике и важне, бомбастично најављене прес конференције невладине организације Црта, која је учествовала на последњим изборима и као посматрачи, коју сам с нестрпљењем и дуго очекивала да чујем какве су то неправилности они забележили, посебно из разлога што те неправилности они нису констатовали кроз записнике, а такође ништа нису предали ни РИК-у, ни ГИК-у, ни тужилаштву, па да чујем шта је то што они имају да кажу у јавности, а што нису имали да кажу институцијама", рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре.
Она је истакла да је чула као и сви остали грађани Србије - "једно велико ништа". "Чули смо инсинуације, чули смо нагађања, полуинформације, квази анализе, анонимне дојаве".
Навела да је приморана да реагује и посебно да реагује из просторија Владе Србије, а не из Српске напредне странке.
"Све то што смо чули и видели нема никакве везе с Српском напредном странком. И никакве везе са листом Александар Вучић 'Србија не сме да стане' или са листом Александар Вучић 'Београд не сме да стане'. Никакве. Ово је директна дестабилизација Србије и директно покушај рушења уставног поретка Републике Србије. И ни у једној нормалној демократској земљи се не дешава", указала је премијерка.
МДУЛС: Све промене у бирачком списку на законитим и правно релеватним чињеницама Поводом конференције за новинаре Црте, Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да су све промене вршене у Јединственом бирачком списку засноване на законитим и правно релевантним чињеницама.  
Из Министарства још једном указују да се све промене врше на основу података које Јединствени бирачки списак добија из надлежних, односно изворних евиденција. 
Како се напомиње, бирачки списак се редовно ажурира од стране референата у јединицама локалне самоуправе, те ако и постоје одређене чињенице које треба изменити, грађани слободно и без ограничења могу затражити њихову измену, о чему ће се донети одговарајуће решење.
"На крају истичемо да је чланом 39. Устава загарантовано право грађана на слободу кретања, односно да свако има право да се слободно креће и настањује у Републици Србији, да је напусти и да се у њу врати", наглашава се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.