Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 17:39

И слане и слатке: Најлепше чеснице света на Фестивалу у Зрењанину

Фестивал божићног колача у Зрењанину јединствена је манифестација на Балкану, а циљ је промоција нематеријалног културног наслеђа бројних етничких заједница у Србији. Иако се користи исти материјал, свако прави чесницу на различит начин.
Вишевековни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << обичаји обредног божићног колача, хлеба и чеснице карактеристика су за многе народе. То је симбол заједништва, породице и традиционалних вредности које су заједничке бројним нацијама, видело се на Фестивалу божићног колача "Чесница" у зрењанинском Народном музеју где су представнице више од тридесет удружења жена представиле раличите чеснице божићне колаче националних заједница које живе на подручју Србије.

 "Свака чесница мора бити са орасима, да има суво грожђе, суве смокве, да има једну парицу, или динар или дукат, па да прати традицију", објашњава Љубица Цветинов Вуков, Удружење жена "023" Зрењанин.
 "То је сува пита од ораха која се прелива медом, стављају се парице као што знамо свако парче је намењено једном члану у породици и увек једно парче путнику намернику", каже Зорица Угринов, Актив жена Опово
 “Чесница из Бања Луке у облику погаче, традиционална, стара. Да ли вас је зачидило каквих све варијанти има?
 "Јесте, донекле јесте, мада смо ми већ очекивали да ћемо наићи на овакву шароликост, јер је заиста предивно да на овако малом простору имамо толико различитих култура које се баш огледају у кулинарству."Слободанка Ристић Гачић, Хуманитарно удружење жена Бања Лука.
"С' обзиром да у средњем Банату заиста живи пуно наших и националних мањина мислимо да је ово право место ове године за овакву манифестацију. Ми се заиста овоме радујемо и као што видите жене су се заиста потрудиле, пошто су оне као што ја често говорим верне чуварке и традиције и културног идентитета.", наглашава Гордана Бечић, Канцеларија за културну дипломатију Србије.
Организатори фестивала "Чесница" најављују да ће наредних година манифестација бити одржана истовремено у више градова Србије, како би се представиле и локалне особености заједница.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.