Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 17:25

Масовна пуцњава на факултету у Прагу, најмање 15 убијених и 24 рањена

Како преносе чешки медији, према полицијским саопштењима на факултету у Прагу догодила масовна пуцњава у којој је страдало 15 особа укључујући и нападача, а рањених са тешким, умерено тешким и лакшим повредама је двадесет четворо. Нападач, студент Филозофског факултета >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од 24 године, погинуо је после пада са зграде с које је пуцао на пролазнике. Полиција је навела и да је отац осумњиченог за пуцњаву раније данас – пронађен мртав. Чешка влада прогласила 23. децембар Даном жалости.
Најмање 15 особа је убијено, а 24 су рањене у досад најсмртоноснијој масовној пуцњави у историји Чешке када је у поподневним часовима (око 15 часова), нападач наоружан аутоматском пушком, отворио ватру на тргу који носи име по Јану Палаху. Нападач је "неутралисан", саопштила је чешка полиција.
Како преносе тамошњи медији, нападач је студент Филозофског факултета Карловог универзитета и има 24 године. Полиција је навела да није реч о терористичком акту, али да мотив злочина још није познат, као и да је отац осумњиченог за пуцњаву, раније данас, пронађен мртав у селу удаљеном двадесетак километара од Прага. 
Мартин Вондрашек, шеф чешке полиције изјавио је за медије да је чешка полиција примила дојаву око 12 и 20 да 24-годишњи младић из села Хостун хоће да оде у Праг и себи одузме живот.
"У 12 и 45 примили смо информацију да је један човек пронађен мртав у том селу и затим открили да је реч о оцу осумњиченог. Убица је био студент Филозофског факултета и требало је да има предавање у 14 часова. Одмах смо отишли тамо како бисмо евакуисали студенте. У 14 и 59 први пут смо чули за пуцњаву у згради. Интервентна јединица је дошла брзо, а у 15 и 20 смо сазнали да је пронађено беживотно тело нападача. Изгледа да је био инспирисан сличним ужасним догађајима у иностранству'', саопштио је Вондрашек.

"Деветоро је теже повређених, шесторо са умерено тешким повредама, десеторо лакше повређених. Бројеви се и даље могу мењати“, написао је болничар на мрежи X (Твитер). 
У Амбасади Србије у Чешкој за сада немају информације да међу повређенима или убијенима у пуцњави на факултету у Прагу има српских држављана.
Из прашке полиције је саопштено да је нападач "елиминисан" и да се зграда Факултета уметности евакуише. Особљу Универзитета као и студентима који су се ту затекли, речено је да "остану на месту", забарикадирају се у просторијама и угасе светла, пренео је Ројтерс. 
Прашка полиција је саопштила да трагају за још једном особом за коју се претпоставља да је умешана у пуцњаву.
Чешки медији су објавили и фотографију нападача. Према доступним фотографијама и информацијама, нападач је ходао ходником Филозофског факултета с ватреним оружјем.
"Позивамо грађане да се не задржавају у непосредној близини и да не излазе из куће. Интервенција полиције и даље траје", навели су из полиције на друштвеној мрежи Икс.

Очевици тврде да је пуцњава дуго трајала.
Масовна пуцњава се догодила на Филозофском факултету Карловог универзитета на Тргу Јана Палаха. Карлов универзитет се налази у старом делу Прага око 500 метара од чувеног Карловог моста.
Градоначелник Прага Бохуслав Свобода рекао је да је нападач погинуо пошто је пао са зграде факултета. Полиција се још није званично изјаснила о начину на који је нападач погинуо, али локални медији јављају да је пре пада пуцао себи у главу.
Сумња се да је одговоран и за убиство у Клановицама Сумња се да је нападач са факултета одговоран и за убиство мушкарца и бебе у Клановицама.
"Веома озбиљно испитујемо наводе, који су у овом тренутку врло реални, да је нападач са Филозофског факултета одговоран и за две жртве од краја прошле недеље у Клановицама", рекао је шеф полиције Мартин Вондрашек на конференцији за медије, преноси чешки портал Новинки.
Прошле недеље, 15. децембра, у Клановицама је непозната особа пуцала и усмртила 32-годишњег мушкарца и његову двомесечну ћерку, међутим полиција до данас није пронашла особу која је одговорна за двоструко убиство.
Председник Павел: Шокиран сам О трагичном догађају на факултету у самом центру чешке престонице огласио се и председник Чешке Петр Павел, који је казао да је шокиран и изразио "искрено саучешће породицама и рођацима жртава". Захвалио се становницима Прага што су "поштовали упутства снага безбедности“.
Цео Трг Јана Палаха, Карлов мост, као и околне улице су затворени. Спасилачка служба је саопштила да је на лице места изашао велики број екипа, као и специјално возило „Голем“ које се користи у масовним катастрофама. 
Ово је, како преносе прашки медији, трећа масовна пуцњава у историји Чешке, али и најмасовнија, тачније са највећим бројем жртава. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.