Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 17:31

Нови Сад: Пољопривредници будућности

"Пољопривредник нове генерације" назив је конференције у Новом Саду на којој се говорило о новим технологијама у аграру. Млади пољопривредници очекују више конкурса и подстицаја управо за ту намену.
Савремена обрада земље мора да се избори са >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << више изазова, а највећи су климатске промене. Оне захтевају да се земљи и биљци даје све неопходно у тачно одређеном тренутку.

"Данас је све више актуелна та прецизна пољопривреда. Дакле то је примена навигација, прецизног наводњавања, прецизног ђубрења”, наводи Гордана Мишчевић, студент мастер студија Пољопривредног факултета.
"Ја још немам ту прилику да имам дрон којим се може користити за заштиту пољопривредних усева или обилазак газдинства. Пошто смо сведоци да су у задње време климатске промене драстичне и морамо да пратимо са технологијама", каже Сава Компалић, пољопривредник из Дероња.
Година за нама је била изазовна и када је реч о економским кретањима. Произведено није нашло купца, а откуоне цене не покривају високе трошкове производње. Ово је ситуација када младим пољопривредницима треба подршка да не би одустали од овог посла истакнуто је на конференцији "Пољопрвредник нове генерације".
"Оно што ми можемо учинити јесте да заједно отварамо нова тржишта првенствено за житарице и воћне врсте са којима смо имали проблема у пласману. Такође што се тиче младих пољопривредних произођача неопходно је урадити много тога на мотивисању да остану на селу да се заједно са својом породицом баве пољопривредном производњом, али наравно за то је потребно обезбедити и адекватне услове" сматра Стефан Глигорић, из Удружења "Пољопривредник нове генерације".
Најсупешнијих десет младих пољопривредника који имају завршен факултет и увели су нове технологије на своје газдинство добили су признање "Пољопривредник нове генерације".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.