Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 17:16

Има ли решења за загађење у Пироту

Пирот је у последњих десетак дана, један од најзагађенијих градова у Србији. Концентрација пм честица је десетоструко већа од дозвољене границе. Проблем загађења ваздуха најизраженији је у току грејне сезоне. Град Пирот урадио је катастар индивидуалних ложишта, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << како би се предузеле мере на смањењу загађења.
Ових дана Пирот је толико замагљен од смога у току поподневних часова, да подсећа на сцене из Хичкокових филмова.
“Смета итекако, због тога и не излазимо често. Седимо кући, не идемо нигде”.

“Ми смо у центру града, смета” истичу анкетирани.
Из Завода за јавно здравље апелују на хроничне болеснике, труднице , децу, да после 16х не излазе из куће.
“Дошло је до повећања концентрације суспендованих честива пм 10 и пм 2,5. То су управо загађујуће материје, које продиру дубље у доњи део дисајног тракта, тако да ове честице утичу неповољно на здравље, пре свега на хроничне болеснике који болују од респираторних и кардиоваскуларних обољења. Поред тога, угрожене групе су и старије особе, деца, ако и труднице”, каже др Милош Јовановић, специјалиста хигијене ЗЗЈЗ Пирот.
Град Пирот урадио је попис индивидуалних ложишта, како би се предузеле мере за смањење загађења.
“То су мере које се односе на едукацију самих грађана, како да правилно и најоптималније користе уређаје које поседују, како да најбоље користе огревно дрво. Поред ових мера, имамо и оне мере које захтевају финансијско улагање. Ту пре свега град, заједно са министарствима енергетике и заштите животне средине, већ пар година спроводи пројекат где се суфинансира набавка одређених уређаја за добијање топлотне енергије, који су ефикаснији и који користе енергетски и еколошки прихватљиво гориво”, наводи Бојан Ивковић, енергетски менаџер.
Градска топлана у Пироту користи природни гас и због тога ће свуда где постоји могућности објекти бити прикључени на систем даљинског грејања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.