Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 17:08

"Куда": апликација младих Врањанаца, водич за изласке

"Куда" је назив нове мобилне апликације коју су направили млади из Врања. Тридесеторо полазника учествовало је у пројекту "ИТ у функцији одрживог развоја и бољег положаја младих". Циљ је информисање о културним и спортским догађајима у граду.
Две >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << групе младих и више задатака. Од основа програмирања до креирања нове апликације. Међу полазницима су и гимназијалци са специјализованог смера за информационе технологије.
"Имали смо одличног предавача који је након што смо научили те неке основе, функције и операције које треба да користимо за програмирање, он нам је показао и како да направимо и неку једноставнију апликацију", каже Анђела Димитријевић, ученица гимназије "Бора Станковић".
"Био сам најмлађи у напредној групи, важно је зато што је то нешто што наш град ретко кад има и мали градови у суштини немају тако нема неку прилику, тако да је ово прилика за нас била одлична", каже Тадија Љубисављевић, ученик гимназије "Бора Станковић".
Научили су више о програмирању и покретању бизниса.
"Друга група је имала задатак да ради на самој реализацији апликације. И то је оно што је битно, односно најбитније за овај пројекат, да су млади сами радили на апликацији, и да је цео процес израде апликације трајао мање од 2 месеца", објашњава Мирко Личанин, представник ИТ фирме из Врања.
"Ово је сјајна перспектива за даље, у смислу што је ово нешто чиме ја планирам да се бавим, и што ми је свакако донело неку предност и у каснијем запослењу, можда у овој мојој средини, можда и негде другде", истиче Богдан Трајковић, ученик гимназије "Бора Станковић".
Позоришни, биоскопски репертоар, фестивали, утакмице... На "куда.вр" сви ће моћи да се информишу о друштвеним догађајима, где да изађу, шта могу да виде.
"Град Врање је конкурисао, уз логистичку подршку Канцеларије за младе, док је покровитељ Министарство туризма и омладине. И хвала им на томе што су препознали значај овог пројекта и за сам развој програмирања на југу Србије", наглашава Лука Трајковић, Канцеларија за младе града Врања.
До краја ове године апликација би требало да добије одобрење како би могла да се преузме из интернет продавнице.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.