Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 15:26

Новинарима РТС-а Александри Трајковић Арсић и Небојши Грујичићу уручене годишње награде УНС-а

Удружење новинара Србије доделило је годишње награде у Прес центру УНС-а. Новинар Сребренка Глухић Илић и уредник "Вечерњих новости" Радисав Раде Брајовић добили су Награде за животно дело. Признање за новинарску храброст "Александар Тијанић“ припало је главном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уреднику листа "Нова“ Ранку Пивљанину. За најбољи годишњи уређивачки концепт, награду "Димитрије Давидовић" жири је доделио уреднику портала ОКО Небојши Грујичићу, док је награда "Богдан Тирнанић" за најбољи коментар или колумну припала Александри Трајковић Арсић, новинарки Портала РТС-а, за текст "Ваша светости, Србија је женског рода".
Награда за најбољи годишњи уређивачки концепт "Димитрије Давидовић" припала је уреднику портала ОКО Небојши Грујичићу.
Специјалну награду за доприносе у историји штампе и новинарства, теоријске радове о новинарству и публицистичка дела "Жика М. Јовановић" добили су Радивој С. Петровић и Слободан М. Пенезић, док је Златна повеља УНС-а припала Драгану Филиповићу.
Награда за новинарску храброст "Александар Тијанић“ за 2023. годину припала је главном уреднику листа Нова Ранко Пивљанин.
Пивљанин је истакао је да није навикао на награде, јер их, како је навео, није било још од младости када је награђиван као сатиричар.
"Изгледа да се тај лепи сатирични атавизам у мени сачувао и да је он добрим делом заслужан за ову еснафску новинарску награду, заиста вредну и обавезујућу. Сатирични нерв подразумева духовитост и храброст, а обе те особине одликовале су човека чије име носи ова награда, па су колеге, одлучујући да мени доделе ове признање, вероватно нешто од тога нашле и у мени“, рекао је Пивљанин.
Марија Јанковић, дописница ТВ Хепи из Ниша, добитница је награде за новинарско стваралаштво "Лаза Костић" у категорији "Вест и извештај", док је ова награда за репортажу припала новинарки регионалне ТВ Пирот Ани Филиповић Гогић.
Награду "Лаза Костић" за фото-репортажу добио је фото-репортер портала Мондо Урош Арсић.
Награда "Богдан Тирнанић" за колумну припала је Александри Трајковић Арсић, новинарки Радио-телевизије Србије за текст "Ваша светости, Србија је женског рода" објављен на интернет порталу Јавног сервиса.
"Остало је прибележено да је Тирнанић на новинарско питање да ли чита колумне својих колега, рекао: 'Редовно, са болом у души'. Ја желим да верујем да би му моје писање макар заголицало око. Kопка ме и шта би Тирнанић рекао на то што се у сред Београда једна провинцијалка шепури његовим именом. Уз велику част и одговорност, наставићу да сматрам, јер је око нас много малих и великих питања које новинари и новинарке не треба да пусте низ воду“, рекла је Александра Трајковић Арсић након уручења признања.
Жири је у образложењу награде истакао концизност и креативност ауторке.
"Врло концизно и јасно написан лични став, односно критика изјаве патријарха у вези са коришћењем родно осетљивог језика у Србији. Текст садржи елементе хумора. Док ‘копа’ по кухињи да нађе брашно за ускршњи колач, ауторка покушава да одгонетне како њена професија – кустоскиња – угрожава њу као домаћицу", наводи жири у образложењу награде.
У свом тексту, како наводи жири, ауторка се осврће на коришћење именица женског рода у искључиво негативном контексту, чиме се у нашем друштву жена представља у омаловажавајућем тону. Ауторка на врло креативан начин завршава текст, цитирајући народну епску песму у којој девојка уме да уради више од момка, а успут и да везе ситан вез.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.