Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 12:43

Вучић: За годину дана отварамо брзу пругу од Новог Сада до Суботице

Председник Србије Александар Вучић обишао је завршне радове на изградњи железничког вијадукта код Врбаса и добио обећање од кинеских извођача да ће цела брза пруга од Новог Сада до Суботице бити завршена до краја 2024. године.
Председник Србије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Александар Вучић изјавио је да рачуна да ће се брзом пругом до Суботице стизати за сат и 15 минута брзим возом, односно дуже локалним возовима, који стају на свакој станици.
Вучић је приликом обиласка вијадукта код Врбаса рекао да се некада од Београда до Новог Сада путовало онолико колико ће се путовати од Београда до Суботице.
"Морамо да наставимо да радимо на унапређењу и кинеска компанија има изузетне референце за то", рекао је Вучић и додао да када има обећање кинеске владе да ће пруга бити завршена до краја 2024. године то стварно и бити тако.
Вучић је рекао да га веома радује, као и грађане Србије, то што ће бити отворена брза пруга за само годину дана, када ћемо моћи да путујемо брзим возом од Београда до Суботице.
Кинеске железнице су уложиле додатни напор и повећале број база, као и опрему за полагање колосека, како би све било готово до краја 2024. године, рекли су Вучићу представници кинеских компанија "China railway international" и ЦЦЦЦ.
"Мировић никога није тако похвалио, као кинеске компаније на овом пројекту", додао је Вучић. Он је истакао да су ангажовани кинески извођачи једне од најбољих компаније из Кине које раде у Србији.
Вучић је рекао да ће станица у Врбасу бити најчистија и најуреднија, као и да ће Мађари свој део пруге завршити 2026. године.
"Бићемо мало бржи али када буду то урадили стизаћемо до Будимпеште за 2.40 сати", рекао је председник Србије.
Према његовим речима ово су ствари које мењају лице и изглед Србије и доводе људе и туристе, помажу људима да раде послове у иностранству.
"Погледајте у Прокопу колико зграда нема фасаду. Сада ћемо и то да урадимо. Исти је случај у Инђији, Старој Пазови, Карловцима. Све што радите приморава вас да радите још више и брже, али и мења животни стандард", рекао је он.
Као пример навео је воз Соко који је од марта превезао 3,1 милиона путника, али да се размишља да се због постојећих гужви прошири ауто-пут од Београда до Новог Сада за по две траке у оба смера.
"Први пут имате брзу линију, људи воле возове. Имају људи све више аутомобила некад је било 0,2 по породици, а сада око 3 милиона аутомобила има у Србији па израчунајте", рекао је Вучић.
Вијадукт на делу треће деонице брзе пруге Вијадукт у Врбасу се налази на делу треће деонице међународне брзе пруге од Београда до Будимпеште.
Реч је о највећем и најсложенијем грађевинском објекту, пошто ће на 108 киломтара брзе пруге између Новог Сада и Суботице укупно бити изграђено 58 објеката.
Вијадукт у Врбасу један је од четири објекта који ће бити изграђен изнад канала Дунав - Тиса - Дунав (ДТД). Укупне је дужине око 1.417 метара и биће двоколосечан, са размаком колосека од четири и по метра.
Радови на изградњи новог вијадукта у Врбасу почели су 1. јула 2022. године и обухватају припремне и земљане радове, израду фундамената и стубова, израду јармова и помоћних конструкција, али и монтажу челичне конструкције преко јармова, бетонирање коловозне плоче, рушење помоћних конструкција и уклањање речних јармова, завршетак земљаних радова и радова на изради стуба, као и уградњу дилатационих спојница, хидроизолацију, заштиту од корозије и испитивање вијадукта пробним оптерећењем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.