Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 12:33

Вучић: За само годину дана отварамо брзу пругу од Новог Сада до Суботице

Председник Србије Александар Вучић обишао је завршне радове на изградњи железничког вијадукта код Врбаса и добио обећање од кинеских извођача да ће цела брза пруга од Новог Сада до Суботице бити завршена до краја 2024. године.
Председник Вучић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је рекао да га веома радује, као и грађане Србије, то што ће бити отворена брза пруга за само годину дана, када ћемо моћи да путујемо брзим возом од Београда до Суботице.
Кинеске железнице су уложиле додатни напор и повећале број база, као и опрему за полагање колосека, како би све било готово до краја 2024. године, рекли су Вучићу представници кинеских компанија "China railway international" и ЦЦЦЦ. "Мировић никога није тако похвалио, као кинеске компаније на овом пројекту", додао је Вучић.
Вучић је истакао да су ангажовани кинески извођачи једне од најбољих компаније из Кине које раде у Србији.
Вијадукт на делу треће деонице брзе пруге Вијадукт у Врбасу се налази на делу треће деонице међународне брзе пруге од Београда до Будимпеште.
Реч је о највећем и најсложенијем грађевинском објекту, пошто ће на 108 киломтара брзе пруге између Новог Сада и Суботице укупно бити изграђено 58 објеката.
Вијадукт у Врбасу један је од четири објекта који ће бити изграђен изнад канала Дунав - Тиса - Дунав (ДТД). Укупне је дужине око 1.417 метара и биће двоколосечан, са размаком колосека од четири и по метра.
Радови на изградњи новог вијадукта у Врбасу почели су 1. јула 2022. године и обухватају припремне и земљане радове, израду фундамената и стубова, израду јармова и помоћних конструкција, али и монтажу челичне конструкције преко јармова, бетонирање коловозне плоче, рушење помоћних конструкција и уклањање речних јармова, завршетак земљаних радова и радова на изради стуба, као и уградњу дилатационих спојница, хидроизолацију, заштиту од корозије и испитивање вијадукта пробним оптерећењем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.