Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 06:57

На југу Газе погинуло најмање 24 цивила; Израел приводи крају борбе на северу

Сукоб Израела и Хамаса – 76. дан. У израелским нападима на југу Појаса Газе погинуло најмање 24 цивила, саопштило Министарство здравља у Гази. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да се рат наставља до уништења палестинске групе Хамас и ослобађања свих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << талаца из Појаса Газе. С друге стране, Хамас је саопштио да је број страдалих Палестинаца премашио 20.000, од чега 8.000 деце. Савет безбедности Уједињених нација, после одлагања у више наврата, за данас је заказао гласање о резолуцији за Газу. Израелска војска саопштила да приводи крају бобре на северу Појаса Газе.
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да ускоро не очекује нови споразум између Израела и Хамаса о ослобађању талаца из Газе, док су се у Каиру водили интензивни преговори уз посредовање Катара и Египта о новој хуманираној паузи. 

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, међутим, рекао је да се рат наставља до уништења палестинске групе Хамас и ослобађања свих израелских талаца. 
С друге стране, званичник Хамаса Гази Хамад изјавио је да је њихов циљ заустављање рата, као и да их не занимају "кратке паузе". Јеменски Хути, такође, истакли су да спроводе општу мобилизацију да би припремили борце за учешће у рату на страни Хамаса у палестинској енклави.
Хамас је, истовремено, навео да је број страдалих Палестинаца од 7. октобра премашио 20.000, од чега 8.000 деце и  6.200 жена.
Француски председник Емануел Макрон поручио је да борба против терориста не значи уништење Појаса Газе и неселективне нападе на цивиле. Позвао је Израел да "заустави овакав приступ".
Савет безбедности Уједињених нација је, после одлагања у више наврата, за данас заказао гласање о резолуцији којом се позива нa прекид ватре и испоруку помоћи у Појас Газе.
За то време, из Уницефа је саопштено да деца у палестинској енклави имају приступ свега 10 одсто пијаће воде која им је потребна да би преживела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.