Vrnjačka Banja dobila Most daljinar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrnjačka Banja dobila "Most daljinar"

Pored mostova ljubavi i matematike Vrnjačka Banja je dobila još jedan tematski most - Most daljinar, saopštila je danas Turistička organizacija Vrnjačke Banje.

Ovaj most nalazi se ispred restorana Srbija, pored najlepše Aleje lipa, koje je zasadio legendarni predsednik te opštine Vojvoda Lune, krajem dvadesetih godina XIX veka.

U želji da se sačuva sećanje na poznatog banjskog konobara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nedeljka Neđu Ilića, koji je često na ovom mostu okupljao goste i pričao im kolika je udaljenost od njega do velikih svetskih metropola, ovaj most je nazvan "Daljinar", kažu u Turističkoj organizaciji Vrnjačke Banje.

"Na njega smo okačili table na kojima je tačna udaljenost do pojedinih svetskih metropola", kaže direktor TO Ivan Trifunović i dodaje da se nada da će ovaj most posetiti veliki broj turista i da će se slike sa njega pojaviti na mnogim društvenim mrežama kao lepa uspomena sa putovanja i boravka u Vrnjačkoj Banji.

Prema rečima Gorana Karavesovića iz Turističko informativnog centra, ovo je nastavak akcije obeležavanja zanimljivih lokacija u Vrnjačkoj Banji.

U narednom periodu, dodaje, postaviće se istorijska info tabla ispred nekadašnjeg hotela Švajcarija ( danas Srbija), odakle je 1941. odveden najveći srpski izdavač i knjižar između dva rata Geca Kon u koncentracioni logor Trećeg rajha.

Podsećajući da su u Vrnjačkoj Banji odsedali predstavnici srpske elite, pisci, bankari, političari, Karavesović najavljuje i obeležavanje vile "Turkulović" (posle rata "Partizanka"), gde su Nemci 1941. smestili svoju komandu i u njoj isplaniralii čuveni desant na Drvar 1944. godine.

Navodi i vilu nekadašnjeg apotekara Trajkovića, čija je celokupna porodice sa izuzetkom najmlađe Milice, odvedena na Banjicu i streljana, a jedna od Trajkovićevih, Sloboda, bila je devojka Ive Lole Ribara, sa kojim je često boravila u Vrnjačkoj Banji.

"Te stare vile i njihova istorija, trebalo bi da budu prava banjska atrakcija, potencijal kakav se samo može poželeti, prepune istorije, uspomena, svakojakih sudbina, čekaju da se ispriča priča o njima i da zagolicaju maštu turista", kaže Karavesović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.