Izvor: Piplmetar.rs, 03.Avg.2023, 13:30

Šta sve možete za 1.000 dinara u Sokobanji što u drugim turističkim centrima ne možete

Stanovnici Sokobanje ističu da veliki broj faktora utiče na sve veću posećenost

Foto: Telegraf


Sokobanja i ove godine beleži rekordnu posećenost, što potvrđuje i podatak da se po broju noćenja turista tokom jednog meseca izjednačila sa Vrnjačkom Banjom koja je doskora ubedljivo prednjačila. Prema zvaničnoj statistici tokom juna u Sokobanji je zabeleženo 55.930 noćenja, a u Vrnjačkoj Banji 55.983. 
Sokobanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << je u prvoj polovini ove godine imala bezmalo 52.000 turista, što je za 6,3 odsto više u odnosu na prošlu godinu i posle Niša je drugo najposećenije mesto na jugoistoku Srbije.
Stanovnici Sokobanje ističu da veći broj faktora utiče na sve veću posećenost, a kao najznačajnije ističu to što je to mesto „bogom dano“ za lečenje bolesti disajnih organa, ali i to što banja ima na svom području i planine, reku i jezero, odnosno sve ono što je potrebno za aktivan odmor.
Mnogi Sokobanjci smatraju da svakako ne bi imali toliko gostiju, koliko imaju, da su i oni poput mnogih planinskih centara i turističkih mesta podigli cene „u nebesa“. Prema njihovim rečima, za 1.000 dinara na Kopaoniku, Zlatiboru ili u Beogradu možete da popijete neko piće ili sok, dok u Sokobanji za isti novac možete da ručate.
Cene neznatno varijaju od restorana do restorana, ali porcija od 300 grama ćevapa košta 550 dinara dinara salate su od 150 do 250 dinara, dok je porcija pomfrita od 200 grama je 160 dinara. Ukoliko se opredelite da umesto pomfrita naručite lepinju ona košta 50 dinara. Kada to saberete, račun ne premaši 1.000 dinara.
Ukoliko se opredelite za neku opušteniju varijantu i za to da pojedete nešto „s nogu“, za 1.000 dinara možete da kombinujete parče pice (200 do 250 dinara) ili hamburger (350 do 450 dinara) sa sladoledom (kugla je od 100 do 150) dinara, espresom (140 do 220 dinara) ili sokom (200 do 250 dinara).
Boravak u sokobanjskom akva-parku „Podina“ uz po neko osveženje u vidu soka ili sladoleda takođe vas može dnevno koštati ne više od 1.000 dinara, pošto je cena celodnevnog boravka u „Podini“ za odrasle 650 dinara, a za decu mlađu od 12 godina 450 dinara.
Ukoliko ste za još jeftiniji odmor i kupanje bez plaćanja ulaznice na samo devet kilometara od Sokobanje je Bovansko jezero, a u samoj Sokobanji je reka Moravica sa više plaža od kojih su najposećenije „Župan“, „Tesnac“ i „Šest kaca“.
Jedan od glavnih aduta Sokobanje, i po mišljenju meštana i po mišljenju gostiju su izletišta, a onih koja su uređena trenutno je 36, dok ih je pre 10 godina bilo 19. Sve je više i planinara i penjača u Sokobanji, a razlog je više od 450 kilometara markiranih planinarskih staza na Rtnju, Ozrenu, Bukoviku i Devici i skoro 140 smerova za penjače na prirodnoj steni u selu Vrmdža.
Sokobanja tokom leta organizuje različite besplatne koncerte, festivale i zabavne manifestacije, a gosti u pojedinim mogu i sami da učestvuju kao što je branje lekovitog bilja na Rtnju.
Banja podno Rtnja tokom letnjih meseci nudi turistima oko 14.500 ležajeva u hotelima i apartmanima i u jeku sezone teško je pronaći slobodan smeštaj, ali se uz malo truda ipak može pronaći apartman ili stan za odmor.
(Telegraf Biznis)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.