Promocija staze za šetnju na planini Goč

Izvor: Objava, 24.Sep.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija staze za šetnju na planini Goč

Promocija staze za šetnju na planini Goč
VRNJAČKA BANJA -Za sve koji tokom godine jure za obavezama i pokušavaju održati korak sa sve bržim tempom života u velikim gradovima, odmor u miru predstavlja poseban luksuz.
Na svega 11 km od centra Vrnjačke Banje, i sa svojih 1.000 metara nadmorske visine planina Goč pruža idealne uslove za oporavak svih onih koji imaju problema sa bolestima modernog doba, tako da sve veći broj gostiju otkriva blagodeti ove planine.

" Brojna istraživanja vršena su širom sveta, a najviše u Japanu u vezi zdravstvenih efekata kupanja u šumskom vazduhu, u kojima se navodi da ono utiče značajno na smanjivanje krvnog pritiska, srčani ritam, nivoe kortizona i aktivnosti simpatičkog nervnog sistema, pa je naša želja da promovišemo planinu Goč kao mesto zdravlja. Bukove i četinarske šume odražvaju ovaj vazduh čistim i svežim, a svima popravljaju raspoloženje. Zbog svih karakteristika, Goč se preporučuje anemičnim osobama, onima koji imaju slab imunitet, svima onima koji su izloženi svakodnevnom stresu i kojima je potreban odmor, mir i priroda. Planina Goč predstavlja jedan pravi mali raj na zemlji koji će svakoga preporoditi "....kaže jedan od organizatora ove manifestacije Rodoljub Džamić, koji predstavlja udruženje " GOČKI KRUGU tom cilju na Goču ( pored jezera ) u petak 27.09.2019. god, sa početkom u 11h, biće promocija staze za šetnju i trčanje u dužini od 2,1 km koju će uveličati naša državna rekorderka i učesnica brojnih polumaratona i maratona, Olivera Jevtić, zajedno sa Stenlijem Kiprutom iz Kenije. U okviru "Dana šumskog velnesa" učestvovaće i oko 200 učenika osnovnih škola sa teritorije opštine Vrnjačka Banja, ali i ljubitelji prirode, zdravih stilova života i rekreacije za koje će biti oragnizovana šetnja koja uključuje kupanje u šumkom vazduhu uz branje i degustaciju samoniklih bilјaka,skuplјanje materijala iz prirode itd
" Te šume Goča su naše more, i to more gde se možete kupati u čistom šumskom vazduhu.Tamo nemamo hotele sa pet zvezdica, ni moderne autoputeve, nemamo ni razvijenu industriju, ali imamo bar jednu komparativnu prednost, i to prirodne lepote i šume sa pet zvezdica. Imamo mi još štošta, u šta ćete se uveriti, jer ko jednom dođe, obavezno nam se ponovo vraća"….poručuje direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja Ivan Trifunović.
Manifestaciju realizuje opština Vrnjačka Banja, UG "Gočki krug", TO Vrnjačka Banja, uz podršku Sportskog centra VB i Avanturističkog centra VB.
Dragan Ivanović