Proizvodnja magnolija zaštitni znak porodice Stanojčić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja magnolija zaštitni znak porodice Stanojčić

Proizvodnja magnolija zaštitni je znak porodice Stanojčić iz Vrnjačke Banje. Pored magnolija bave se i proizvodnjom od preko 260 različitih vrsti ukrasnih biljaka, lišćara i četinara, a sve je počelo pre više od jednog veka kada je ova porodica počela da se bavi cvećarstvom.

Porodica Stanojčić u Vrnjačkoj Banji se bavi rasadničkom proizvodnjom magnolija, ukrasnog drveća i dekorativnog sadnog materijala. Najprepoznatljiviji su po magnolijama i u rasadniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imaju preko 60 sorti, a godišnje proizvedu do 12 hiljada sadnica. Magnolije su najviše tražene upravo u proleće kada cvetaju.

"Boje su bele, žute, imamo i dva tri varijeteta, onda imamo razne prelaze od lila, roze ka belim i potpuno tamnim magnolijama. Sama forma im je različita, visina rasta koju postižu je različita tako da i među njima imate patuljaste forme, forme srednjeg rasta i one koje postižu kao drvo veću visinu. Tendencija ovog modernog doba je smanjenje prostora pa se sve više traže biljke u saksijama za terase ili neke ograničene prostore", kaže Vladan Stanojčić.

Porodica Stanojčić ima preko 260 vrsta lišćara i četinara koji uspešno uspevaju iako potiču iz različitih krajeva, presudan je i sadni materijal kojeg sami stvaraju. Proizvodnjom cveća i biljaka održavaju porodičnu tradiciju dugu više od jednog veka u Vrnjačkoj Banji.

"Deda moj je bio cvećar za vreme kralja Petra i kao mali mi je pričao kako su se u Vrnjačkoj Banji sadile lipe, kako su dobijali te sadnice iz drugih rasadnika da bi je oplemenili. Ja sam zapamtio da je deda još u to vreme kada sam ja bio mali imao neku crnu ružu što je dobio od nekog iz Francuske, tako mi je pričao i to datira od njegove mladosti. Otac mi je bio rasadničar i to za ukrasne dekorativne sadnice", ističe Dragan Stanojčić.

"Ovde se bavimo jednim tipom klimatizacije i prilagođavanjem tih biljaka. Jedna od tih vrsta je fotinija koju imamo u pet, šest varijeteta i one sve preživljavaju jako hladne zime, ekstremne planinske zime i jako topla leta. Kod svih fotinija imate crvenu boju koja nam dolazi sa novim listovima dok imate i osnovnu boju koja postoji tokom cele godine. U pitanju je zimzelen lišćar koji se najčešće koristi za žive ograde i pojedinačnu sadnju, može da bude žbun ili manje drvo", navodi Stanojčić.

Na drugoj parceli koja se prostire na hektar i po nalaze se najstarije biljke i sadnice. Na jednom mestu smešteno je između 25 i 30 hiljada biljaka.

"Ima i četinara i lišćara i zimzelenih lišćara tako da ovde ima najviše javora, jasena, grabova, brestova, tu su i japanske trešnje i razne forme japanskih javorova imamo. To je meni sve zadovoljstvo, težina pada sa samim obimom posla ali opet je to sve zadovoljstvo i da je teško ne bismo radili. Ovo je jedna vrsta kreacija da ni iz čega dajete neki smisao i značaj, namenu dajete pre svega biljkama", kaže Vladan Stanojčić.

Rasadnik je pretvoren u pravi vrt najrazličitijih vrsta biljaka a ljubav prema ovoj vrsti proizvodnje kao i duga tradicija zaštitni je znak porodice Stanojčić.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.