Poklon aparati za dijalizu u Vrnjačkoj Banji skupljaju prašinu

Izvor: RTS, 10.Okt.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklon aparati za dijalizu u Vrnjačkoj Banji skupljaju prašinu

Iako je vrnjačka bolnica gotovo pre deceniju od italijanske Vlade dobila aparate za dijalizu, bubrežni bolesnici iz Vrnjačke Banje i okoline i dalje na terapiju moraju u Kraljevo. Dijalizni centar je pod ključem jer bolnica nema novca za reagense i potrošni materijal.
Ima 70 godina, teško se kreće, slabo vidi i čuje ali Boban Mustafić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da mu od bolesti i dijalize teže pada put do Kraljeva.

"Ide nas trinaest u kombiju i jedni drugima sedimo u krilu", objašnjava Boban Mustafić iz sela Vrnjci.
Od broja onih koji tog dana idu na dijalizu zavisi i koliko će putovati, a to može da potraje duže od same terapije jer vozač saniteta ide po njih u desetak sela.
"Muka, pogotovu zimi, katastrofa, moramo i da izlazimo da guramo kombi, strašno", kaže Milan Milenković iz Vrnjačke Banje
Dok se bubrežni bolesnici muče na točkovima saniteta, u vrnjačkoj bolnici osam dijaliznih aparata, devet godina, stoje neraspakovani. U bolnici, kažu, nemaju 25 miliona dinara godišnje da poklon italijanske vlade vredan 100.000 evra stave u funkciju. 
"Podrazumevaju sredstva koja su vezana za materijal za dijalizu i za lekove i za laboratorijski materijal, sanitetski materijal, takođe i za ishranu. Do današnjeg dana mi nemamo odgovor kakva je sudbina ovog odeljenja", napominje direktorka Opšte bolnice u Vrnjačkoj Banji Slađana Brković.
Republički fond zdravstvenog osiguranja plaća 10.000 dinara za vrnjačke pacijenta po danu, ali kraljevačkoj bolnici.  
Boban Mustafić kaže da bi mu dijaliza u Banji značila život. 
Iako smo ih tri puta za nedelju dana pitali, od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja nismo dobili odgovor do kada će skupocena oprema da, umesto da pacijentima olakša bolest, skuplja prašinu. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.