Podrška obolelima od raka

Izvor: RTS, 20.Sep.2018, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška obolelima od raka

U Vrnjačkoj Banji održan je 3. forum "Progovori i ti" namenjen udruženjima obolelih od karcinoma iz cele Srbije. Vrnjčani su čuli koliko su važne prevencija i podrška ljudima koji se suočavaju sa teškom bolešću. Organizatori ovogodišnjeg foruma su Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Ženski centar "Milica" iz Vrnjačke Banje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na vrnjačkoj promenadi čule su se priče o borbi, neodustajanju i veri u ozdravljenje. Neda Dejković se 2004. suočila sa Hočkinovim limfomom. Pobedila ga je. Pobedila je i karcinom debelog creva, a sada se bori i sa karcinomom pluća. Snagu za 14 godina borbe dala joj je ćerka.
"Užasavala me je činjenica da ja neću biti ta koja će da je vaspitava, vodi u vrtić i školu i to me je toliko pokrenulo, dalo mi snage i onda sam ja krenula u tu borbu. Ljubav prema mom detetu koja je sad devojka od 19 godina skoro me je držala i drži svih ovih godina", kaže Neda Dejković, iz Vranja.
Uz čvrstu volju, potrebna je i podrška lekara i porodice. Mirjana Stanković članica niškog Udruženja žena sa rakom dojke "Biser" navodi:
"Imam oca koji je 1981. godine operisao rak dojke. Moj otac je zapravo meni bio najveća podrška u celoj priči. Ja sam najviše slušala svog oca i svoju doktorku. Znači to kad imate nekog pored sebe koji će da vam sugeriše šta da radite."
Devetoro njih su kroz ispovest o borbi sa bolešću Vrnjčanima poručili - mi smo dokaz da je bolest izlečiva ako se otkrije na vreme.
"O bolesti nije lako govoriti, ali mi razbijamo tabu teme. Kroz ovo javno govorništvo čuće i država, čuće i okolina u kojižoj žive i rade čuće javnost što je jako bitno da se pruži podrška, a na kraju i da se tim pacijentima omogući prava terapija", navodi Gorica Đokić iz Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori".
"Morate u svakoj sekundarnoj makar i tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi imati psihologa koji će biti u onom trenutku kada pacijent dobije dijagnozu. Nema nikog. on je prepušten sam sebi, naročito ako je u unutrašnjosti Srbije", navodi Vesna Bondžić iz Ženskog centra "Milica" iz Vrnjačke Banje.

Udruženja pacijenata ulaze u još jednu borbu. Da svi oboleli od karcinoma dobiju pravo na produženu rehabilitaciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.