Počeo 39. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Izvor: Scandal.rs, 15.Avg.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 39. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji u petak uveče svečano je otvoren ovogodišnji, 39. Festival filmskog scenarija, koji selektor ove manifestacije Ivan Velisavljević ocenjuje kao skup filmskih priča posvećenih temama klaustrofobije i nefunkcionisanja državnih institucija.

Od 23 filma, koji su između dva festivala snimljeni u Srbiji, u festivalskoj konkurenciji našlo se 16 filmskih ostvarenja.

“Društvenu angažovanost možete naći u svim oblicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << od komercijalnih do niskobudžetnih filmova, koji bi, po definiciji, trebalo da imaju veću slobodu”, ocenio je Velisavljević, dodajući da se političko angažovanje može naći čak i u populističkim komedijama.

Priče su klaustrofobične, zato što su smeštane u male prostore, a žice i ograde su svuda, naveo je Velisavljević.

On smatra da na takav zaključak upućuji filmovi poput “Enklave”, kojom je ovogodišnji festival otvoren i čije ime sve govori.

Gledaoci će tokom narednih pet dana moći da vide priče o policijskim stanicama, zatvorima, bolnicama, “jednostavno, o malim prostorima u kojima ništa ne funkcioniše”.

Scenario diplomski rad Sare Radojković, pretočen je u film “Amanet”, koji je je svetsku premijeru imao u Vrnjačkoj Banji, dok će u septembru biti prikazan u zvaničnoj konkurenciji Filmskog festivala u Montrealu.

“Bilo je teškoća, ali odlična glumačka ekipa dala nam je bezrezervnu podršku i drago mi je što je ‘Amanet’ premijerno prikazan baš ovde, jer smatram da festival scenarija treba da postoji”, navela je Sara Radojković.

Ona je dodala da se raduje festivalu u Montrealu, jer će to biti prva velika potvrda da ono što je ekipa radila vredi, zato što dolazi od onih koji o autorima nisu znali ništa, ali im se film dopao dovoljno da ga uvrste u zvaničnu konkurenciju.

Glumica Danica Maksimović, koja u filmu “Amanet” igra jednu od glavnih ženskih uloga oduševljena je Festivalom, jer je u svojoj karijeri do sada jedino u Vrnjačkoj Banji, za ulogu u filmu “Noć u kući moje majke”, dobila nagradu – Rimski novčić.

“Mi i ne živimo za nagrade, ali ovo ovde je ležerno druženje sa filmskim radnicima kroz radionice i ispijanje kafe”, podsetila se ranijih lepih festivalskih dana.

Drugog takmičarskog dana na festivalu biće prikazani filmovi “Peti leptir”, “Petlja” i “Mali Budo”, a u nedelju “Žigosana”, “Otvoreni kavez”, “Nešto lepo” i “Travelator”.

Pretposlednjeg dana, u ponedeljak 16. avgusta na programu su filmovi “Unutra”, “Ničije dete” i “Spomenik Majklu Džeksonu”, a poslednji festivalski dan rezervisan je za takmičarske filmove “Psiho-seansa”, “Gorčilo-Jesi li to došao da me vidiš” i “Bez stepenika”.

O tri festivalske nagrade za najbolji scenario odlučivaće žiri u sastavu: urednik filmskog programa na TV Pink Dragan Jeličić, književnik Vladimir Kecmanović i filmski reditelj Milan Todorović.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.