Izvor: RTS, 22.Jan.2021, 11:44

Opštine oko Kopaonika udružile turističku ponudu, šta nude gostima

Šest opština potkopaoničke regije udružilo se kako bi domaćem i inostranom tržištu ponudili širu turističku ponudu i na taj način postali privlačniji turistima. Očekuju da udruživanjem olakšaju put do novca za izgradnju turističke infrastrukture.
Kopaonik, Vrnjačka, Lukovska i Prolom Banja, Aleksandrovačka župa, srednjovekovni manastiri, Đavolja varoš. Jedinstvenom ponudom ubuduće bi turiste trebalo da privlači novoosnovana regionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << turistička organizacija. Kažu da je prošlo vreme kada je gostima jedna destinacija bila zanimljiva sedam dana.
 
"Sada se vreme boravka skraćuje na Kopaoniku, pa strani gosti borave nekih 2,7 dana, dok domaći gost boravi tri i po dana. Neće čak ni onaj gost koji je veliki ljubitelj skijanja da boravi samo na Kopaoniku nego jednostavno ima želju za tzv. aktivnim odmorom", kaže Radenko Cvetić, direktor TO Raška.
"Da se tom jednom objedinjenom ponudom ide na veća tržišta za koje su sva ova mesta bila nedovoljna pojedinačno, a mislim na kinesko, odnosno azijsko, rusko i naravno prekookeansko američko tržište", kaže Ivan Trifunović, direktor TO Vrnjačke Banje.
Manje poznate destinacije nadaju se da će udružene lakše i do domaćih gostiju.
"Njihova ponuda je malo suva. Preko sedamdeset registrovanih vinarija u opštini Aleksandrovac, bogata kulturna baština, muzej vinarstva i vinogradarstva, brojne manifestacije u toku godine. To je neki naš interes", kaže Vladimir Rašković, direktor TO Aleksandrovac.
Iz potkopaoničke regije gledaju i u zapadnu Srbiju, koja se udužila pre deceniju i po. Od tada, lakše je stizala do novca iz republičkog budžeta i evropskih fondova za turističku infrastrukturu.
"Ministarstvo se zalaže da se što više regija napravi. Na svu žalost to ide malo sporije, ali se nadamo da će u toku ove godine sve regije biti formirane", kaže Žikica Nestorović, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Vrata Turističke organizacije Kopaonik – Stara Srbija ostaju otvorena za Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar i Trstenik.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.