Izvor: KMnovine.com, 16.Avg.2016, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja 8. po Duhovdanu u manastiru Sv. Apostola Tome u Vrnjačkoj Banji

Nedelja 8. po Duhovdanu u manastiru Sv. Apostola Tome u Vrnjačkoj Banji
"Ovaj je post usred leta postavljen da bi se setili da Bogu, sa jedne strane, blagodarimo za sva Njegova dobra koja nam u toku godine šalje a, s druge strane, i da pomislimo na svoju dušu a ne samo na sabiranje letine, nego da postimo za svoju dušu i da se pobrinemo za njeno spasenje".





U nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << 8. po Duhovdanu, 1/14. avgusta, Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u egzilu G.G. Artemije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Svetog Apostola Tome u Vrnjačkoj Banji, uz sasluženje arhimandrita Varnave (Dimitrijevića), protosinđela Romana (Papića) i jerođakona Paladija (Matića). Na Svetoj Liturgiji je prisustvovalo oko 80 svetosavaca iz raznih krajeva naše otadžbine.

U svojoj arhipastirskoj besedi vladika Artemije je poučio svoju pastvu:

”Danas, Sveta Nedelja, danas početak Svetog posta, Gospojinskog posta, koji je Crkva odredila da se pripremamo za susret sa velikim praznikom Uspenja presvete Bogorodice. Ovaj je post usred leta postavljen da bi se setili da Bogu, sa jedne strane, blagodarimo za sva Njegova dobra koja nam u toku godine šalje a, s druge strane, i da pomislimo na svoju dušu a ne samo na sabiranje letine, nego da postimo za svoju dušu i da se pobrinemo za njeno spasenje. To znači da se pripremamo postom, molitvom, Svetom tajnom pokajanja i ispovesti za Sveto Pričešće. Pričešće, prvo u toku ovoga posta dolazi na Preobraženje Gospodnje, takođe veliki praznik koji dolazi već idućega petka. Treba ovaj post iskoristiti, braćo i sestre, da nam ne prođe uzalud nego da zaista ga provedemo onako kao što Crkva propisuje, kao što je Bogu milo i drago, i da se udostojimo svi Svete Tajne Pričešća u toku ovoga posta.”

U nastavku besede vladika je naglasio da treba da sledimo primer braće Makaveja kada je pitanju odbrana prave vere:

”Danas proslavljamo i Svete mučenike starozavetne, Svetu braću Makaveje, njih sedam na broju, majku njihovu Salomiju i njihovog učitelja starca Eleazara koji su svi postradali mačem posečeni od Antioha Epifana za veru otaca svojih. To je primer, braćo i sestre, kako i mi treba danas da čuvamo i revnujemo za našu veru pravoslavnu, onu veru koju su nam Sveti apostoli predali preko Svetih otaca, koju nam je ostavio naš Sveti Sava i ostali svetitelji iz roda našega, među njima Sveti vladika Nikolaj Ohridski i Žički i prepodobni Justin Ćelijski. To je vera pravoslavna, to je vera koja nije okrnjena, nije pokvarena, nije izmenjena, treba tu veru tako i da sačuvamo a ne da se povodimo za raznim modernim učenjima i vetrovima koji duvaju sa raznih strana i zbunjuju pravoslavni narod, ne samo u Srbiji nego u celome svetu. Neka nam Gospod daruje snage da na tome putu pravog ispovedanja vere i trpljenja za veru, Gospod je rekao da će oni koji za Njim idu imati mnoge nevolje u životu ali je i rekao: ”Ne bojte se, Ja pobedih svet.


  POGLEDAJTE VIDEO:


Nakon Svete Liturgije usledila je trpeza ljubavi koju je manastirsko bratstvo priredilo za sve prisutne.


Pročitajte transkript besede izgovorene na Liturgiji.

Pogledajte i foto galeriju

Izvor: ERP u egzilu    :: © 2014 - 2016 ::    Hvala na interesovanju


Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.