Iranski turisti uskoro u Vrnjačkoj Banji

Izvor: Objava, 26.Jun.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski turisti uskoro u Vrnjačkoj Banji

VRNJAČKA BANJA- Predstavnici Specijalne bolnice‚‚Merkur'' obavili su niz korisnih sastanaka u okviru međunarodnog Poslovnog foruma Srbija-Iran, koji je održan u Privrednoj komori Srbije, u okviru 15. zasedanja Mešovitog komiteta za privrednu saradnju sa Iranom.Poslovni forum bio je prilika za susret predstavnika oko 40 kompanija iz Irana i 50 iz Srbije, a na ovom poslovnom skupu, pored predstavnika drugih srpskih banja, učestvovao je i direktor marketinga Merkura, Miodrag Miljković.
-Zahvaljujući nedavnoj poseti Teheranu i aktivnosti u Klasteru medicinskog i zdravstvenog turizma Srbij, Merkur se stavio na čelo srpske banjske industrije sa ciljem da uspostavi značajan priliv iranskih pacijenata u srpske banje“, izjavio je Miljković. „Preduslov za podizanje saradnje na državnom nivou je uzajamno akreditovanje medicinskih procedura, u čemu su predstavnici Merkura učestvovali zajedno sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Republike Srbije“napomenuo je Miljković.
Vrnjačka Banja mogla bi u narednom periodu da postane omiljena destinacija iranskih turista, naročito ukoliko se realizuju aranžmani Merkura sa iranskim agencijama sa kojima je ostvaren kontakt. Sa predstavnicima Iranskog trgovačkog centra za Balkan u Beogradu, razgovaralo se i o organizaciji koncerta popularnih iranskih muzičara u Vrnjačkoj Banji na jesen ove godine.
-Vlada Srbije donela je 22. avgusta prošle godine Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, a nakon 28 godina, u martu ove godine krenuo je direktan avio-saobraćaj na relaciji Beograd – Teheran“, izjavio je Miljković. „Kao rezultat toga, za 8 meseci u Srbiju je doputovalo više od 16.000 iranskih turista, a neke agencije danas beleže više od 300 Iranaca u Beogradu dnevno.Od momenta ukidanja sankcija Iranu 2016. godine od strane Evropske unije, ukinute su i sve ekonomske i finansijske sankcije i započet je povratak Irana u glavne međunarodne ekonomske tokove. Ovakav tok događaja doveo je do „invazije“ iranskih turista u obimu od oko 8 milona turista koji svoj odmor provode izvan Irana, uz finansijski potencijal od oko 15 milijardi USD'',rekao je Miljković,dodavši na kraju da je Iran posle Saudijske Arabije, druga najveća ekonomija na Bliskom istoku, sa procenjenim BDP-om u 2017. godini od oko 427,7 milijardi dolara''
Dragan Ivanović