46 Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2022, 12:46

"46 Festival filmskog scenarija" u Vrnjačkoj Banji (AUDIO)

Festival filmskog scenarija, 46. po redu, počinje u petak i trajaće do 16. avgusta u Vrnjačkoj Banji. Otvaranje obeležiće premijera filma “Ala je lep ovaj svet,“ reditelja Filipa Čolovića. Na Letnjoj pozornici “Danilo Bata Stojković” biće prikazano 15 filmova nastalih između dva festivala.

Kako napreduju pripreme i šta publika može da očekuje od ovogodišnjeg izdanja, saznajemo u razgovoru za Radio Novi Sad od Saše Milenkovića, direktora Kulturnog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vrnjačka Banja, koji je ujedno i organizator festivala.

U Vrnjačkoj Banji je u duhu festivala prošle godine otvorena i Kuća scenarija. Sve je počelo od jedne police i nekoliko originalnih predložaka za filmove, koja je kasnije prerasla u jedinstvenu zbirku na ovim prostorima.

Kuća scenarija u objektu današnje Biblioteke “Doktor Dušan Radić“ na vrnjačkoj Promenadi, koji je sačuvao tipičnu banjsku ahitekturu iz druge polovine 20. veka, nezaobilazno je mesto za sve ljubitelje sedme umetnosti i domaće kinematografije.

Njene temelje postavio je Boško Ruđinčanin dugogodišnji direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja, inače jedan od osnivača Festivala filmskog scenarija i kako ga meštani nazivaju “utemeljivača vrnjačke kulture.“

Bio je i pokretač manifestacije “Vrnjačke kulturne svečanosti“ pod sloganom “100 dana za 100 priredbi,“ koje traju i danas i u sklopu kojih se i održava filmski festival.

U Kući scenarija najstariji rukopis datira iz 1977. godine - “Miris poljskog cveća“ Srđana Karanovića i Rajka Grlića. Film je prikazan na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji na prvom festivalu 1978. godine.

Takođe, posetioci ove nesvakidašnje zbirke imaju retku priliku da u rukama drže scenarije za neke od naših kultnih filmova kao što su “Ko to tamo peva,“ “Nacionalna klasa,“ “Petrijin venac,“ ali i novije poput “Mi nismo anđeli.“

U fundusu se nalazi više od dve stotine originalnih scenarija igranih domaćih filmova. Radnici Biblioteke nastoje da ih sačuvaju od zuba vremena, tako da su mnogi već dostupni široj publici u digitalnom izdanju putem sajta Biblioteke “Doktor Dušan Radić,“ objašnjava direktor te ustanove Dejan Lučić.

Kuća scenarija sadrži i retku zbirku fanzina. Rastući iz dana u dan, okuplja sve veći broj ljubitelja tih pomalo zaboravljenih ručno rađenih amaterskih publikacija entuzijasta, koji svojim pisanjem žele da dodatno osvetle i popularizuju neki kulturni segment.

Potekla je od bibliotekara Miroslava Stašića, koji je i sam kolekcionar.

Kuća scenarija na Trgu kulture nadomak Letnje pozornice “Danilo Bata Stojković“ ponosno dočekuje goste i učesnike 46. Festivala filmskog scenarija, nakon kojeg će tradcionalno biti bogatija za nove naslove nastale u periodu između dva festivala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetske i niške premijere na Filmskim susretima u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 10.Avg.2022

Na 57. Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti, koji će biti održani na Letnjoj pozornici u Nišu od 20. do 26. avgusta, publika može pogledati svetske premijere ostvarenja "Komedija na tri sprata" i "Vučje bobice", a kao i niške premijere filmova "Heroji radničke klase",...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.