Živorad Nikolić Biografija

Izvor: Poznati.info, 12.Apr.2013, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živorad Nikolić Biografija

Živorad Nikolić je rođen 01. marta 1950. godine. Žena mu je Zorana, ćerke Ružica i Katarina. Od kućnih ljubimaca izdvajaju se razne mačke. U karijeri je bio urednik školskih novina Pokušaj, pa profesor ruskog jezika u Srednjoj medicinskoj i Šumarsko-tehničkoj školi u Kraljevu, onda novinar Vrnjačkih novina, zatim glavni i odgovorni urednik Radio Vrnjačke banje, Radio Beograd, RTS. Završio je Filološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << fakultet, odsek za ruski jezik. Mnogo je poznatiji kao voditelj Žikine šarenice, a bio je pravi đak pešak koji je sat vremena pešačio do škole. Sada je u drugom braku, a životnu ljubav upoznao je u tramvaju.

U školu je krenuo sa osam godina, ali je do fakulteta stigao svoju generaciju. Prvo je završio četvrti razred srednje škole, pa tek onda treći. Upisao je engleski jezik na Filološkom fakultetu, a završio ruski. Sa radija je prvo izbačen kao potpuni antitalenat da bi godinu dana posle toga bio vraćen i ustoličen kao glavni i odgovorni urednik. Stalno je okružen bezbrojnim lepoticama, a imao je samo dve devojke u životu i obema se oženio. Ovako bi ukratko mogao da se prepriča život Živorada Nikolića, autora i voditelja jedne od najgledanijih emisija Javnog servisa Žikine šarenice.

Žika je rođen i odrastao u Jasikovici, selu pored Trstenika, ali ko sedne s njim za sto, posle nekoliko minuta razgovora mora da primeti da od akcenta koji vlada u Žikinom kraju nije ostalo ništa. Da li zbog seoskog porekla, akcenta koji se nekad omakne ili psovke koja mu je izletela u živom programu, tek Žika Šarenica poznat je i kao Žika Seljak. Sva Žikina sećanja na seoske dane vezana su za školu. Umesto sa sedam, u nju je krenuo s punih osam godina jer otac Mališa nije mogao lako da se pomiri s tim da njegov sin želi da pobegne od seoskog načina života.

Najlepši period u školovanju bio mu je onaj od petog do osmog razreda osnovne škole. Mada ga je otac pripremao za život seoskog domaćina, Žika Šarenica na traktor je seo tek sa četrnaest godina. U Vrnjačku banju je, inače, došao sa četrnaest godina, kad je upisao srednju školu. Tad se zapravo i odvojio od roditelja. Negde u srednjoj školi, Žika je počeo da piše pesme. Kad nije imao pri sebi olovku, on bi stihove zapisivao kupinovim mastilom. Posle bi trčao kući da ih što pre prepiše, jer kupinovo mastilo brzo bledi. Kao pravi ruski đak. Pomislio bi svako da nije ni čudo što je upisao ruski jezik i književnost.

Žika iza sebe ima tridesetak godina radnog staža jer je prvi posao dobio još kao student. Radio je kao profesor ruskog jezika u srednjoj školu u Kraljevu. U to vreme tri dana provodio je u Kraljevu predajući, a dva u Beogradu studirajući. Posle je ušao u Vrnjačke novine, pa u Radio Vrnjačku banju, pa u Radio Beograd. Žika Nikolić je u emisiji okružen brojnim lepim ženama. U njegovoj redakciji su, takođe, sve same žene. Prva ozbiljna vezila desila se u srednjoj školi. Ona je krunisana brakom na četvrtoj godini fakulteta. Dve godine posle razvoda Žika je sreo svoju sledeću suprugu Zoranu. Na tramvajskoj stanici.

Živorad Nikolić

Izvor i foto: pulsonline.rs, S. Tasić, S. Živančević

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.