Veliki uspeh malih niških šahista

Izvor: juGmedia, 23.Feb.2014, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh malih niških šahista

NIŠ – Višegodišnju tradiciju da se sa svih šahovskih takmičenja u zemlji vraćaju sa pregrštom medalja i pehara, učenici niške Osnovne škole „Dušan Radović“ nastavili su i ovih dana.

Sa  takmičenja centralne Srbije za kadete koje je nedavno održano u Vrnjačkoj banji đaci ove škole vratili su se sa četiri medalje i dva pehara. Učenici trećeg razreda, Anđela Dimitrijević i Dimitrije Stanković bili su ubedljivo najbolji u kategoriji devojčica i dečaka >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << do deset godina tako da su im pored medalja pripali i pehari. Milica Stevanović, učenica drugog razreda osvojila je drugo mesto u kategoriji devojčica do 8 godina, a učenica šestog razreda Anja Simić treće mesto u kategoriji devojčica do 14 godina.

Trener malih šahista, nastavnik matematike u školi „Dušan Radović“ Aca Krstić objašnjava da je konkurencija na takmičenju Vrnjačkoj Banji bila izuzetno jaka.

„Učestvovalo je 300 takmičara iz naše zemlje, izuzimajući Beograd i Vojvodinu. Našu školu i šahovski klub „Car Konstantin“ koji radi u školi, predstavljalo je je 11 učenika. Od osam pehara koji su se mogli osvojiti nama je pripalo dva, a od 24 medalja osvojili smo četiri, što je odličan uspeh“, naglašava Krstić.

On dodaje da su učenici koji su osvojili medalje obezbedili plasman na državno prvenstvo, tako da su odmah po povratku iz Vrnjačke Banje krenuli sa priprema za to takmičenje. Krstić podseća da su na većini šahovskih takmičenja učenici  škole „Dušan Radović“ najbrojniji, ponekad čine i polovinu svih učesnika. Prema njegovim rečima škola trenutno ima između 40  i 50 đaka koji aktivno treniraju i takmiče se.

Najmlađi šahisti sa nestrpljenjem očekuju nova takmičenja i veruju u osvajanje novih medalja.

„Treniram četiri do pet puta nedeljno, pošto pored dva treninga u školi imam i dodatne časove sa privatnim trenerom. Obožavam šah, tata me je naučio da igram kada sam bio u predškolskom, ali već sada ga pobeđujem“, kaže devetogodišnji Dimitrije Stanković.

Njegova drugarica iz odeljenja Anđela Dimitrijević kaže da je zahvaljujući upravo Dimitriju i ona počela da trenira šah.

„Videla sam kako Dimitrije igra šah i želela sam da i ja treniram. Deka Slobodan mi je kupio prvu šahovsku tablu i naučio da igram, a posle sam počela da treniram u školi“, objašnjava Anđela.

Trinaestogodišnja Anja Simić je šah naučila od majke, koja je takođe kao učenica učestvovala na šahovskim takmičenjima.

Direktor škole „Dušan Radović“ Božidar Stošić ističe da je opredeljenje škole da učenicima pruži mogućnost da se bave mnogim vannastavnim aktivnostima.

„U školi treninge organizuje desetak različitih sportskih klubova. Osim šaha deca mogu da treniraju i karate, streljaštvo, koštarku, odboju i druge sportove. Pored sportrkih klubova imamo i školu muzike i školu sporta, a naši učenici učestvuju na mnogim literarnim i likovnim konkursima“, podvlači Stošić.

On je  dodao da će škola „Dušan Radović“ novembra obeležiti 25 godina postojanja sa brojnim peharima i medaljama koje su njeni đaci osvajali na brojnim takmičenjima.

                                                       (Kraj)Mia

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.