Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stare cene čekaju nove goste

Doterana i „umivena“ Vrnjačka Banja će i ovog leta dočekati brojne posetioce, u novim i starim hotelima i sa prostranim parkovima u čiju je obnovu uloženo 60 miliona dinara

Vrnjačka BanjaPrvih nekoliko toplih junskih večeri bilo je gužve na glavnoj banjskoj štrafti, poznatoj vrnjačkoj promenadi. U šetnji nisu samo gosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već i domaćini, jer ovo je još početak sezone, vreme kongresa, savetovanja, ekskurzija... Zato je ovde malo, oko četiri hiljade gostiju, ni trećina od prosečne letnje posete Vrnjačkoj Banji. Ali, nadaju se Vrnjčani skorijoj gužvi, a u ovdašnjoj turističkoj organizaciji od Gorana Karavesovića doznajemo da su „cene stare, a ponuda nova i bogatija“. Ta raznovrsnost glavni je razlog promene sastava turista u poslednjih nekoliko godina, ovde ne dolaze samo oni koji će u blagotvornoj lekovitoj vodi, sa nekog od sedam banjskih izvora ili u specijalnoj bolnici „Merkur“ naći leka za svoje boljke već i oni željni zabave, razonode.

Inače, nije teško pretpostaviti da će i ovog leta najveće gužve biti u vreme karnevala, od 8. do 15. jula. Jer, kada su u Vrnjačkoj Banji dani karnevalski onda je i pesme, neobičnih igara, maskenbala, koncerata, pozorišnih predstava, izložbi, balova, kermesa, tehno-partija, šahovskih i sportskih nadmetanja. Tih nedelju dana prepuna je Vrnjačka Banja, narod se okuplja ispred svake letnje pozornice, na bazenima, u restoranima, diskotekama. Duž banjske promenade svoje „ludorije“ i maštovitost prikazuju razne plesne grupe, deca, mađioničari, gutači vatre, vitezovi, muzičari...

Posle će na red doći „ozbiljnija“ zbivanja, poput Festivala filmskog scenarija, kada u Banju stižu filmadžije, pa muzički i likovni umetnici, književnici, svako na svoj „festival“, odnosno kulturni događaj, kojih je tokom leta, svake večeri bar po jedan.

Ima niz novina u ovogodišnjem kulturnom programu, kao i u samom izgledu Banje u kojoj je oko 60 hektara parkova. Od prošle godine taj parkovski ambijent je ulepšan japanskim vrtom, a od kraja juna biće okončana detaljna obnova centralnog parka u koji je uloženo oko 60 miliona dinara.

A, tim banjski parkovima može se „šetati“ i vozićem po ceni od sto dinara za povratnu kartu, kočijama ili biciklom za dvoje čiji najam za pola sata košta 300 dinara. Za 1.500 dinara po osobi Banja i okolina se može posmatrati iz manjeg, sportskog aviona a odvažniji to mogu i u letu paraglajdingom.

Cene u restoranima nisu menjane u odnosu na prošlo leto, pa kafa košta 80, sok 120, pivo od 100 do 180, a čašica žestokog pića od sto do 500 dinara. Pun pansion se može naći za 1.400, ali, u zavisnosti od ekskluzivnosti hotela, i po 4.300 dinara dnevno po osobi. U privatnom smeštaju krevet se izdaje po ceni od 300 dinara, a apartman od 1.500 do 3.500 dinara.

Primat u hotelskom i ugostiteljskom pogledu ne drži više poznato preduzeće „Fontana“.

– Ubrzano – dodaje Karavesović – ovde „niču“ mali, luksuzni hoteli sa po dvadesetak soba gde se gostu nudi vrhunska usluga, po principu sve što poželi. Svake sezone bar po jedan takav počinje sa radom, tako je za ovo leto ovde sagrađen moderan turistički kompleks „Solaris rizort“.

Sve u svemu, Vrnjčani se nadaju da će i ove sezone imati više od 200.000 gostiju i više od 700.000 noćenja kako je bilo lane, odnosno da će, uprkos krizi, biti dobro popunjeni kapaciteti kako u privatnim kućama i vilama tako i u 45 većih i manjih hotela.

Miroljub Dugalić

objavljeno: 06.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.