Selaković: Ključ reforme želja za promenom

Izvor: RTS, 05.Okt.2014, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Ključ reforme želja za promenom

Potrebno je savlađivanje specijalnih veština kada su u pitanju nosioci pravosudnih funkcija, ali i sudijski pomoćnici i administrativno osoblje, kaže ministar pravde Nikola Selaković. U Vrnjačkoj Banji otvoreno je Godišnje savetovanje sudija "Sudijski dani 2014".

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je u Vrnjačkoj Banji da je ključ reforme pravosuđa u spremnosti i želji da se menja na bolje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Da bi se neko menjao, najpre mora skupiti hrabrost da prizna da ima brojne mane i da pokaže iskrenu volju i želju za promenom nabolje. Ko zaista teži takvoj promeni neće imati problem da loše navike menja, da radi više i stiče nova znanja bez kojih nema napretka", rekao je Selaković na otvaranju Godišnjeg savetovanja sudija "Sudijski dani 2014".

Selaković je ukazao da je jedan od ključnih zajedničkih zadataka Vrhovnog kasacionog suda, koji je organizator savetovanja, i Ministarstva pravde unapređenje informacionih tehnologija i uspostavljanje e-pravosuđa.

Za to je, kako je naveo, potrebno savlađivanje specijalnih veština i kada su pitanju nosioci pravosudnih funkcija i kada je reč o sudijskim pomoćnicima ali i administrativnom osoblju.

"Slična situacija je i u pogledu uvođenja programskog budžeta i prelaska punih budžetskih nadležnosti na Visoki savet sudstva. Ovi procesi će, pored stručnog usavršavanja u oblasti finansija, analitike i strateškog planiranja, zahtevati i značajno viši nivo finansijske discipline sudova", naveo je Selaković.

U tom kontekstu, kako je napomenuo, jedan od prioritetnih zadataka je unapređenje naplate sudskih taksi.

Ministarstvo pravde će, kako je naveo, uložiti maksimalne napore da u budućnosti bude ostavljan razumno dug rok za obuku i prilagođavanje novim pravnim institutima, pre početka primene zakona kojima se oni uvode.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević istakao je da je nezavisnost sudstva ključna za dobro pravosuđe koje sudi bez uticaja izvršne vlasti.

Zbog toga je, kako je naveo, radna grupa za izmenu Ustava, predložila niz rešenja kojima bi se otklonio uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na sudsku, posebno kada je u pitanju sastav Visokog saveta sudstva, izbor sudija i predsednika sudova i status sudija.

Apelovao je na sudove da štite prava građana, rešavaju stare predmete, a založio se i za izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima bi se postigla veća efikasnost izvršnih postupaka.

Savetovanju prisustvuje oko 1.000 sudija, tužilaca, advokata iz Srbije, kao i gosti iz inostranstva.

Naredna tri dana učesnici skupa će razmotriti pitanja od važnosti za ostupanje sudova i sudsku praksu iz krivične, građanske, upravne i prekršajne materije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selaković: Ključ reforme je spremnost i želja za promenom

Izvor: Studio B, 05.Okt.2014

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je u Vrnjačkoj Banji da je ključ reforme pravosuđa u našoj spremnosti i želji da se menjamo na bolje..."Da bi se neko menjao, najpre mora skupiti hrabrost da prizna da ima brojne mane i da pokaže iskrenu volju i želju za promenom nabolje. Ko zaista teži...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.