Pre smrti  čestitao bratu od tetke veridbu

Izvor: Blic, 14.Maj.2010, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre smrti čestitao bratu od tetke veridbu

Kraljevo, Kragujevac - Jovica Simić (37), vodnik Žandarmerije, umro je juče četrdesetak minuta posle ponoći u Zdravstvenom centru „Studenica“ od povreda koje je zadobio u eksploziji tromblonske mine ispaljene iz „zolje“, koju je pokušao da deminira na poligonu MUP-a Srbije u Mitrovom Polju kod Vrnjačke Banje. Tokom operacije povređeni Jovica primio šest boca krvi

Jovica je za sobom je ostavio dvoje dece, suprugu, koja je nezaposlena, i staru majku... Bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je hranitelj porodice, iz čije se kuće u naselju Stanovo kraj Kragujevca juče čuo jedino lelek.

Svoje najmilije Jovica je pozvao nepunih pola sata pre nego što je granata eksplodirala i nanela mu smrtonosne povrede. S njim je poslednji pričao njegov teča Srboljub Mišović, koji je tog dana slavio veridbu sina.

- Snaja mi je došla u kuću. Sakupili su se gosti, bilo je radosti, veselja... On me je pozvao sa mobilnog telefona da mi čestita. Čuo se tada, u 18.20 sati, i sa majkom Slobodankom i suprugom Zoricom... A onda, za pola sata, ponovo je zazvonio telefon. Javili su nam da je teško povređen. Odmah smo krenuli u kraljevačku bolnicu. Tu smo pet sati čekali dok se borio za život. Lekari su ga operisali, ali su nam na kraju rekli da je umro. Ostala su deca da se sama bore kroz život, bez oca... pogodila ih je ista sudbina kao i njega - kaže teča Srboljub.

Dobrica, rođeni brat nastradalog žandarma, radi u Vojsci Srbije. Kaže da je strašnu vest čuo dok je bio na poslu, u Pančevu.

Jovica Simić

- Oko tri su se pojavila kola. Video sam mrka lica. Rekli su mi da mi je brat povređen. Teško. Video sam da nešto kriju, a onda su mi izjavili saučešće. Plačem bez prestanka - dan ranije je moja ćerkica od 16 meseci naučila da kaže „čiča". A to je bio on... - priča, kroz suze, Dobrica.

U međuvremenu, u MUP-u je formiran specijalni tim koji treba da utvrdi kako je došlo do nesreće u kojoj je jedan iskusni žandarm poginuo. Prema nezvaničnim informacijama, Simić je prekjuče oko 18 sati na polju za vežbu u Mitrovom Polju posle bojevog gađanja sa ekipom deminera krenuo da sa terena na koji, kada tu nema policije, zađu i civili, ukloni neeksplodirana ubojna sredstva. Međutim, eksplodirala je kumulativna mina, a on je zadobio teške povrede po nogama, rukama i stomaku.

Teško povređeni žandarm prevezen je u bolnicu u Kraljevu, gde je preminuo nakon višesatnih pokušaja lekara da mu stabilizuju stanje i omoguće transport na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Još ne veruju u strašnu vest: Teča Srboljub i rođeni Jovicin brat Dobrica

- Mogu samo da kažem da je tokom operacije povređeni primio šest boca krvi. Naši lekari su zaista učinili sve da njegovo stanje stabilizuju i obezbede uslove da helikopterom bude prevezen u Beograd. To smo i učinili nešto pre 23 sata. Na pola puta do sportskog aerodroma gde je čekao helikopter Žandarmerije stanje povređenog se drastično pogoršalo i tim je morao da se vrati - kaže dr Dragan Arsić, direktor ZC „Studenica" u Kraljevu, i dodaje da je sat i po posle toga žandarm umro.

Jovica Simić će biti sahranjen na groblju u Pčelicama kod Kragujevca, ali tek nakon što se završi obdukcija. On je bio hranitelj porodice, u kojoj su ostali njegova stara majka, nezaposlena žena i dvoje maloletne dece.

Ministar policije Ivica Dačić juče je uputio izraze najdubljeg saučešća porodici Jovice Simića i naveo da je „na tragičan način izgubljen život jednog od boljih pripadnika Žandarmerije, uzornog vodnika policije koji je svojim radom i ugledom bio primer drugima".

Piloti čekali tri sata

Osim u bolnici, drama se odvijala i na sportskom aerodromu gde je sleteo policijski helikopter koji je trebalo da transportuje Simića na VMA. Ljudi sa aerodroma koji nije predviđen za noćno sletanje, farovima svojih vozila obeležili su prostor na koji može da se spusti letelica čija je posada, nažalost, nakon tri sata čekanja mogla samo da čuje da im je kolega preminuo.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.