Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politikantstvo jače od zakona

KRALJEVO - Za dan-dva ističe zakonski rok predviđen za konstituisanje Gradske skupštine i izbor najodgovornijih kraljevačkih funkcionera. S obzirom na to da nije zakazana sednica gradskog parlamenta, sasvim je izvesno da će, kao u susednoj Vrnjačkoj Banji, i ovde biti uvedene privremene mere. To, zapravo, tvrde predstavnici koalicije ZES „Boris Tadić“, pozivajući se na „upozorenje“ iz Ministarstva za državnu upravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i lokalnu samoupravu, ali njihovi politički takmaci, okupljeni oko SRS-a, koji, inače, čine skupštinsku većinu, drugačije razmišljaju.

Radikali su, naime, zahvaljujući dogovoru sa socijalistima i narodnjacima, Skupštinu grada Kraljeva formirali sredinom juna, a iz redova ove koalicije izabrani su čelni ljudi. Međutim, iz tabora stranaka okupljenih oko DS-a odmah je upućena predstavka nadležnom ministarstvu s „dokazima“ da je na prvoj sednici u više navrata „grubo prekršen zakon“. Posle provere „dokaza“, Ministarstvo za državnu upravu poslalo je dopis u kojem ukazuje na „neophodnost ponovnog izbora organa Skupštine i Gradskog veća“. Ovaj dokument se, međutim, u suprotstavljenim koalicijama različito tumači.

- Ministarstvo iznosi stav o potrebi da Skupština posle verifikacije mandata usvoji novi poslovnik o radu kojim će biti propisana procedura za izbor organa grada i ukazuje da je neophodno ponoviti postupak izbora. Ono, međutim, nije ukinulo, niti poništilo bilo koji akt donet na našim sednicama, a nije primenilo bilo koje drugo zakonsko ovlašćenje - kaže Branko Kaplarević, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

STRANAČKE PODELE

Prema rečima Vukomira Mitrovića, šefa odborničke grupe koalicije okupljene oko DS-a, skupštinska većina je na vreme upozoravana da radi mimo zakona.

- Nisu nas poslušali, sada, očigledno, neće ispraviti greške. To, zaista, nikome ne bi odgovaralo i nanelo bi neprocenjivu štetu gradu i građanima. Politikantstvo ne sme biti jače od zakona - kaže Mitrović.

Zbog stranačkih podela i svađa njihovih čelnika, lokalna samouprava u Kraljevu je pre pet-šest godina bila pod prinudnom upravom. Kraljevčani se pribojavaju da će i ovoga puta biti tako.

Vesna Nikolić-Vukajlović, čelnica SRS-s i zamenica gradonačelnika, ocenjuje da je nadležno ministarstvo „samo sugerisalo“ da ima određenih propusta, ali da, smatra ona, dopis iz Beograda nema „obavezujući karakter“.

- Sve smo uradili po zakonu i nema razloga da išta ponavljamo. Ovo tumačim i pritiskom za pravljenje novih koalicija i još jednim atakom na nas radikale - ocenjuje Vukajlovićeva.

Predrag Simović, pravni zastupnik koalicije ZES „Boris Tadić“, ovakva tumačenja dopisa iz Vlade Srbije ocenjuje „pravnim amaterizmom“ i pribojava se da će, ukoliko nedostatke ne otklone, „neminovno uslediti prinudna uprava“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.