Omladinska radna akcija u Portorožu

Izvor: Studio B, 05.Jun.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omladinska radna akcija u Portorožu

Druga omladinska radna akcija, posle 32 godine pauze, biće održana u Portorožu u Sloveniji i okupiće oko 200 omladinaca iz bivših jugoslovenskih republika.

U Portorožu će se raditi na uređenju grada i plaže, a interesovanje omladinaca za učešće na ovogodišnjoj Omladinskoj radnoj akciji (ORA) je veliko, rekao je Jožef Parag, pokretač oživljavanja omladinskog akcijaštva iz Panonije kod Bačke Topole.

On je dodao da će u odnosu na lanjsku ORA "Vrnjačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Banja 2011" biti dupliran broj učesnika.

Parag, koji je bio učesnik 28 saveznih omladinskih radnih akcija u bivšoj Jugoslaviji, u kontaktu je sa svojim kolegama koji taj vid društveno korisnog rada popularizuju u svojim državama, a on kako se pokazalo sasvim dobro funkcioniše i u novim okolnostima.

Prijavljivanje učesnika biće preko upitnika, a u akciji mogu učestvovati omladinci od 1980. do 1995. godišta, objašnjava on.

Na okupu u Portorožu očekuju se brigadiri iz Srbije, BIH, Slovenije, Crne Gore, Makedonije koji će u okviru tronedeljnog rada uz druženje unaprediti odnose u regionu, kazao je Parag.

On podseća da su lane akcijaši, krenuvši stopama njihovih roditelja posle više od tri decenije pauze, radili na uređenju korita Lipovačke reke i tom prilikom izbacili 2.589 metara kubnih zemlje i mulja.

Kako je naveo, posao je urađen dva dana pre roka, a oko 100 brigadira iz pet država sa te akcije su, uz udarničke znače, poneli i lepe uspomene.

Parag ističe da se tradicija održavanja ORA nastavlja zahvaljujući ljudima koji u akcijaštvu prepoznaju nemerljiv doprinos, ne samo u vrednosti konkretnih radova, nego i vaspitnom i obrazovnom radu sa mladima.

Jožef Parag ima 65 godina i uz učesće na saveznim ORA, kao posebno drago priznanje, pominje nagradu "Veljko Vlahović" koja je kao najveće akcijaško priznanje dodeljena radnoj brigadi "AIK" iz Bačke Topole, kojoj je bio komandant na ORA "Pešter 1978".
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.