Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije Rio, ali je prelepo

Čak 67 grupa sa skoro 3.000 učesnika koji su u Vrnjačku Banju pristigli iz Slovenije, Italije, Makedonije, Rumunije, Ekvadora, Indonezije, Rumunije Bugarske, Turske i još desetak drugih zemalja prodefilovalo je sinoć glavnom gradskom promenadom u paradi koja je bila kruna četvrtog međunarodnog karnevala koji se u najvećem srpskom turističkom centru održava od 13. do 22 jula.

Sjajni koncerti, uključujući i najposećeniji koji je na otvaranju priredila grupa „Hari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mata Hari", izložbe, performansi poput nezaboravnog nastupa karnevalske trupe iz Brazila prvog dana, pa brojne druge manifestacije, poput trke konobara ili dečje karnevalske povorke, u kojoj je učestvovalo skoro hiljadu mališana, učinili su da četvrti karneval potuče prošlogodišnji po broju posetilaca. Za ovih nekoliko dana procenjuje se da je Banju posetilo četvrt miliona ljudi.

- Da smo s pravom prošle godine dobili „Turistički cvet", potvrdili smo i ovog puta i dokazali da je naš karneval uz Guču i Egzit najpoznatiji turistički brend Srbije - s ponosom kaže Goran Karavesović iz banjske Turističke organizacije.

- Prvi put smo ovde i ono što posebno pleni je ljubaznost i prisnost koju osećamo na svakom koraku, a imate zaista lepu zemlju - otkrila nam je brazilka Žizela.

- Kada je prošle godine karneval završen, znali smo da ćemo doći ponovo i verujte nam da smo kod naših domaćina još tada rezervisali sobe za ovu godinu. Nije Rio ali je prelepo - s osmehom pričaju Nevena i Stefan Lugarski iz Novog Sada.

Na nedavnoj konvenciji karnevalskih gradova Evrope, inače, Vrnjačka banja je uz prijem u ovu grupaciju dobila i veliku čast da 2011. godine bude domaćin kongresa festivalskih gradova Evrope.

- Biće to prilika da uz to što ćemo ugostiti 500 predstavnika iz 100 gradova i 52 zemlje Evrope ovde dovedemo i njihove visoke predstavnike, što je izuzetno značajno ne samo za Banju, već i Srbiju uopšte - dodaje Karavesović.

Karneval se završava večeras vatrometom i žurkom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.