Jako nevrijeme pogodilo Srbiju

Izvor: BanjalukaLive.com, 30.Jul.2014, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jako nevrijeme pogodilo Srbiju

Obilne padavine i na nekim mjestima grad pogodili veći dio Srbije. U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji udari groma izazvali požare koji su brzo lokalizovani. Nevrijeme stiglo i do prestonice. U Kraljevu nevrijeme je počelo oko 21 čas, a grom je udario u jedan lokal u Karađorđevoj ulici. Požar koji je izbio je brzo lokalizovan, a povrijeđenih nije bilo, javlja dopisnik RTS-a. Nevrijeme i u Vrnjačkoj Banji gdje je grom, >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << takođe, izazvao požar koji je ugašen. Kiša i dalje pada i duva jak vjetar. Nevrijeme je i na krajnjem jugu Srbije - u Topličkom i u Jablaničkom okrugu, dok radarska slika ukazuje da je slično bilo i u Kosovskoj Mitrovici. Nevrijeme se premješta ka sjeveroistoku i u prvoj polovini noći može se očekivati i u Beogradu. U većini mjesta u Srbiji očekuje se od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, tokom noći na sjeveru, a sutra uglavnom u centralnim i istočnim krajevima, navedeno je na sajtu Zavoda. Zamjenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić rekao je Tanjugu da će lokalno pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru. "S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostizanja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja", rekao je Tomić. U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vjetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost. Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije stupio je u kontakt sa vodoprivrednim preduzećima koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mjesta na nasipima. Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje rijeka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mjera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumijeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća. U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom. Vodostaji većine rijeka u Srbiji do 3. avgusta biće u porastu, a moguća su i lokalna izlivanja. U međuvremenu, Štab za vanredne situacije u Paraćinu naložio je pripravnost opštinskim službama zbog mogućih bujičnih poplava od pljuskova. "Putevi Srbije" apelovali su na sve učesnike u saobraćaju da voze oprezno. (RTS, foto: Tanjug)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

POŽARI ZBOG OLUJE: Goreli Kraljevo i Vrnjačka Banja!

Izvor: Telegraf.rs, 31.Jul.2014, 16:39

- Grom je udario u električne ormare u nekoliko ugostiteljskih objekata i izazvao kratak spoj. Vatrogasne službe su brzo reagovale, tako da su sprečile da se požar raširi dalje. U Vrnjačkoj Banji, u parkovima je bilo oborenih stabala, i to je danas sanirano. Na ulicama u Kraljevu je bilo dosta...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.