Izvor: B92, 18.Nov.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edukacijom protiv dijabetesa

Beograd -- U Srbiji prema zvaničnim podacima 630 hiljada ljudi boluje od šećerne bolesti, a predviđanja kažu da bi se u narednoj deceniji broj novoobolelih mogao povećati.

Situacija je posebno teška za pacijente iz unutrašnjosti koji ne dobijaju adekvatnu edukaciju i svakodnevno se suočavaju sa nedostacima u zdravstvenom sistemu.

Dodatni problem predstavlja privatizacija Specijalne bolnice "Merkur" iz Vrnjačke Banje, nacionalnog centra koji se bavi rehabilitacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i edukacijom dijabetičara.

Gostujući u emisiji "Uvećanje", endokrinolog Bratislav Milovanović je rekao da zaposlene kao i obolele od šećerne bolesti posebno brine promena namene ovog centra.mogao utrostručiti.

"Potencijalni strateški partner bio u Vrnjačkoj banji, obilazio teren, gledao poslovanje i predstavio se kao partner pre svega zainteresovan za SPA centre i "Wellnes” i tu bi se verovatno radila ta primarna prevencija koja je sigurno od značaja ali bez jasnog stava i definicije kada je u pitanju naša ustanova gde radi oko 40 lekara i 6 endokrinologa i razvijali smo se i rasli u pravcu razvijanja i lečenja dijabetesa", kaže Milovanović.

Milovanović kaže da je obavešteno Ministarstvo ekonomije, ali da nije zadovoljan dobijenim odgovorom, "da RH centri moraju da budu privatizovani i da će to biti budućnost sa ostalim RH centrima i da se pojavio pravi strateški partner koji će navodno to da uradi uspešno”.

Latinka Milojević iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kruševac smatra da preko potrebna edukacija pacijentima jednostavno nije dostupna.

"Ono što SZO preporučuje, kao i naši lekari je da rezultati budu u granicama normalnog. A kako da budu ako ne odlazimo redovno na kontrole i ako nam edukacija nije dostupna? Povodom svetskog dana maltene u svim medijima bila je reč u edukaciji. Osim ovako javne, ja pitam našeg ministra gde je ta edukacija konkretno? Gde možemo mi pacijenti da dobijemo edukaciju, ako ne kod izabranog lekara?”, kaže Milojevićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.