Bagatelna cena lokalnih medija

Izvor: Politika, 30.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagatelna cena lokalnih medija

Novinari smatraju da je važniji kupac nego postignuta cena, odnosno da ne dođe do gašenja televizija, radija i novina

Kraljevo – Nekada, pre dve decenije, jedna od najslušanijih lokalnih radio stanica, iz koje je u međuvremenu nastala i lokalna televizija pa je to sada RTV Vrnjačka Banja, prodaje se za 283.000 dinara. To je početna cena, uz obavezu da budući vlasnik uloži i nešto više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od milion dinara. Jeftino se, dakle, prodaje ova lokalna medijska kuća, a aukcija je zakazana za 11. decembar. No, uprkos bagatelnoj ceni nema zainteresovanih kupaca, osim čaršijske priče da će jedan od ovdašnjih biznismena, navodno ,,investitor” u jednu stranku ,,svojima” kupiti i ovu televiziju.

Stoga su mnogi sigurni da se neće ponoviti situacija od pre dve godine, kada je početna cena RTV VRT bila dvostruko veća, ali je uz tadašnje aukcijsko nadmetanje dostigla iznos od neverovatnih 191 milion dinara. Međutim, kupac privatno preduzeće ,,Morava prevoz”, čiji je vlasnik Ostoja Tegetlija, odmah je odustao. Licitirao i otišao, ni prvu ratu nije uplatio i zato se još pred nadležnim sudom vodi spor. Jer, shodno zakonskim propisima, takvo odustajanje treba neozbiljnog kupca da košta trećinu od postignute cene.

Šta se sada na novoj aukciji RTV Vrnjačka Banja kupcu nudi? Takoreći ništa od pokretne i nepokretne imovine, jer ova medijska kuća nema svoju zgradu, godinama je podstanar, oprema je prilično zastarela, ima viška među 46 zaposlenih... Vrednost je samo u rejtingu slušanosti i gledanosti i u lokalnoj frekvenciji koju poseduje, a sve to, prema nalazu stručnjaka Agencije za privatizaciju, vredi oko 30.000 evra. Od Snežane Milićević, direktora vrnjačke televizije i radija doznajemo da nemaju dugova, odnosno da su potraživanja koliko i dugovanja, da zaposleni redovno primaju plate. Međutim, simbolična je njihova marketinška zarada na tržištu.

– Opština kao osnivač ove firme svake godine izdvaja 12 miliona dinara i to je za budžet previše. Moramo smanjivati troškove, eto, na redu je otpuštanje više od pedeset radnika iz opštinske uprave tako da je privatizacija televizije neminovna. Neka je kupi ko god ima novac – kaže za ,,Politiku” Zoran Seizović, predsednik vrnjačke opštine.

Novinari, zaposleni u dve redakcije ove medijske kuće, raspituju se da li postoji i kakav je socijalni program, ali smatraju da ,,cena nije tako važna koliko istinska namera budućeg vlasnika da firma nastavi sa radom i opstane”. Jer, baš u komšiluku, u Kraljevu imaju poučan primer. Naime, kraljevačke ,,Ibarske novosti”, odnosno regionalna televizija, radio i novine, prodate su pre dve godine za 73 miliona dinara. Bila je to dobra, visoka cena, a firmu je kupila Dragica Tomić. No, javna je tajna da je to uistinu, takođe Ostoja Tegetlija, vlasnik autoprevozničkog preduzeća ,,Morava” iz Vrnjačke Banje. Doduše, on je u ovom slučaju uplatio prvu ratu pa onda odustao. I, od stotinu zaposlenih sad je tamo 39, koji 13 meseci nisu primali plate. Tako, je uz rđav ,,izbor” kupca, odnosno neuspešnu privatizaciju ova doskora regionalna medijska kuća sa visokim rejtingom među gledaocima i slušaocima dospela na rub propasti i sada je pred stečajem.

M. Dugalić

[objavljeno: 01/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.