Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2020, 16:32

Život u izolaciji

VRANJE

Zbog korona virusa najstariji Vranjanci su u izolaciji već izvesno vreme.

Mnogi od nih su sami izolovani, svesni situacije u kojoj se nalazimo. I  pored toga su optimisti i žive u nadi da će uskoro sve ovo proći. Jednu baku od 83 godine pitali smo kako provodi vreme u izolaciji?

“Kao i većinu građana Srbije i mene je veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << uznemirilo trenutno zdravstveno stanje u svetu i kod nas. Bila sam učiteljica celog radnog veka, i o zdravlju dece brinula kao o svojoj. Međutim, ova je bolest nešto na koju možemo veoma malo da utičemo. Odnosno, možemo samo odgovornim ponašanjem. Pogotovo mi staiji građani.

Moj dan počinje informisanjem putem televizije. Moram da kažem da me uznemiruju prve rečenice spikera kada od početka programa nabrajaju broj novozaraženih i umrlih. Mislim da je lepše reći koliko je ljudi ozdravilo. To uliva nadu. Nama treba to – nada.

S obzirom da ne smem da izlazim iz kuće, uskraćeno mi je i ispijanje kafe s komšinicama, kao i neobavezno ćaskanje o svakodnevnim temama. Sve moje komšinice su mojih godina, pa se i one nalaze u sličnoj situaciji.

Ogromnu podršku daju mi sinovi koji me obilaze često. Popijemo kafu, popričamo, i naravno odlaze u nabavku neophodnih namirnica. Bilo bi mi veoma teško da nije njih, a kao i svaki roditelj brinem za njihovo zdravlje.

Volim da kuvam, ali me ruke bole pa retko to radim, ali ponekad uzmem varjaču i skuvam poneko jelo. Takođe, umesim i neki starinski specijalitet kao što je propeć, zeljanik ili sečenica. Baš juče sam spremala salčiće.

Naravno, pokušavam da prekratim vreme i čitanjem knjiga. Vraćam se Andriću, Stankoviću, Ćosiću… i sada ih razumem drugačije. Uz njih vreme brže i lakše prolazi.

Tu su i razni enigmtski časopisi. Uz njih vreme zaista brže prođe.

Proleće je. Počinju radovi oko sređivanja cveća. Na kratko izđem u dvorište i pravim planove gde bih stavila saksije sa lepim jovom, plamenčetom…

Htela bih da kažem da će i ovo proći. Mnogo sam toga prošla u životu, i mogu da kažem da nije ovo najteže. Ima mnogo gorih stvari. Treba biti optimista”, zaključuje ova stara Vranjanka.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.