Završen projekat „Bazar prijateljstva“

Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2018, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen projekat „Bazar prijateljstva“

U Migrantskom centru koji je smešten u nekadašnjem Motelu „Vranje“ održana je završna manifestacija  pod nazivom „Bazar prijateljstva“.  Predstavljena su umetnička dela, rukotvorine od drveta, grnčarski proizvodi, odevni predmeti kao i kutura, muzika i kuhinja zemalja iz kojih dolaze migranti.

Na realizaciji ovog projekta, u saradnji sa Komeserijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, tri meseca je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << radio Centar za društvene integracije iz Vranja

Štampana je brošura „Bazar prijateljstva“ sa životnim pričama stvaralaca, učesnika projekta. Među njima ima dizajnera, slikara, glumaca, muzičara, profesionalnih fotografa, programera. Njihov život i stvaralaštvo predstavljaju nesvakidašnje  kulturno bogatstvo.

„Ovaj projekat je bio izvanredna prilika da negujemo toleranciju, razumevanje, multikulturalnost, optimizam i na taj način stanemo na put svemu onome što ugrožava bivstvovanje običnog čoveka u uslovima na koje on sam ne može da utiče, već utehu i izlaz traži u stvaralaštvu“, kaže Anita Stojanović, koordinatorka projekta.

Ona dodaje da je jačanje tolerancije prema migrantima ideja vodilja projekta.

 „Smatrali smo da je lokalnom stanovništvu bilo neophodno približiti kulturu, običaje i tradiciju migranata i tražioca azila kako bi lokalna zajednica prihvatila njihovo prisustvo u svojoj sredini i uvidela značaj negovanja različitosti i razbijanja stereotipa i  predrasuda koje vladaju prema njima“, ističe Stojanovićeva.

U migrantskom centru u Vranju boravi bračni par sa dvoje dece iz Irana.

Arhitekta Nergis Sejfi i zlatar Mohamedrez Akbarpur dolaze iz Širaza, grada u Iranu. Njihov sin ima 13, a ćerka 8 godina. Oni pohađaju školu u Vranju sa ostalom decom iz kampa. Mohamedrez je zanat naučio od očevog prijatelja sa četrnaest godina. Nakon izučenog zanata pravio je nakit od zlata 24 godine. U nedostatku zlata ovaj bračni par kupuje materijale od metala i pravi od toga, ogrlice minđuše, prstenje, šnale za kosu. Nakit je bio izložen na „Bazaru prijateljstva“ tako da su zainteresovani posetioci mogli da kupe ono što im se sviđa.

Na manifestaciji je nastupilo KUD Udruženja penzionera iz Vranja izvodeći tradicionalne igre iz Srbije, dok su igre iz Iraka, Irana i

Avganistana predstavila deca migranata.

Program „Bazar prijateljstva“ je realizovan zahvaljujući donatorskim sredstvima koja su obezbeđena u okviru projekta „Podrška sistemu upravljanja migracijama u Republici Srbiji“, koji finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi ga Komeserijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Realizacija jednog ovakvog projekta je bio izazov za ceo tim koji je kroz njega naučio da različitost stvara bogatstvo duha i otvara vidike za nove slične izazove u budućnosti.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.