Zamenik ambasadora Australije Glen Morison boravio u Vranju

Izvor: JUGpress.com, 04.Jun.2018, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamenik ambasadora Australije Glen Morison boravio u Vranju

VRANJE

Ambasada Australije već dugi niz godina sprovodi program podrške nevladinim organizacijama i na taj način se vrši povezivanje sa lokalnim zajednicama u Srbiji, kroz program direktne pomoći. Tim povodom u Vranju je boravio zamenik ambasadorke Austrije u Srbiji, Glen Morison. Njegova poseta je u okviru projekta „SOS telefon i kutak za devojke“, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Odbor za ljudska prava u Vranju realizuje od decembra prošle godine uz podršku Ambasade Australije.

Nakon susreta sa predstavnicima lokalne smouprave, Morison je izjavio da su u Vranju podržali jedan veoma važan projekat koji se tiče edukacije žena i devojaka, ne samo iz ovog grada, več i Pčinjskog okruga.

„Projekat se odnosi na to kako da bolje razumeju i kako da se bore sa nasiljem. Australija ulaže velike napore da se suzbije nasilje nad ženama, tako da je podržala koja je održana u sedam škola Pčinjskog okruga. Preko 300 devojaka imalo je priliku da se upozna sa svim aspektima nasilja nad ženama, načinima kako da ga prepoznaju, razumeju i kako da mu se odupru. Ovaj projekat je izuzetno uspešno sproveden u Vranju i Pčinjskom okrugu, zahvaljujući. Prvenstveno, Odboru za ljudska prava i SOS telefonu“, rekao je Morison.

Zamenik gradonačelnika, Nenad Antić  je istakao da je tema današnjeg sastanka rodna ravnopravnost, kao i borba protiv nasilja nad ženama. ,,Cilj današnjeg susreta je razmena iskustava o ovoj društveno devijantnoj pojavi i prezentovanje načina kako da se protiv toga borimo. Ovaj globalni problem je nažalost prisutan i u našoj zajednici, a jedan od načina za njegovo rešavanje je upravo i realizacija ovog projekta. Vrlo je važno uspostaviti prave mehanizme i kolektivnu svest, kako bi se suzbilo nasilje“, rekao je Antić.

Vršnjačke edukatorke i projektni tim su u SOS Kutku za devojke dva puta mesečno organizovale ukupno deset radionica Čajanke– razgovori uz kafu i čaj, na različite teme rodne ravnopravnosti a, iz domena njihovog interesovanja, na kojima je učestvovalo 58 devojaka.

Organizovano je, takođe, četrnaest tematskih radionica u srednjim školama u Vladičinom Hanu, Surdulici i Vranju.

Ovaj veliki broj učesnica radionica je “potvrda da je mladim devojkama uzrasta 15 do 17 godina potrebna jasna informacija i edukacija o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja u partnerskim odnosima i u porodici”, poručuju iz Odbora za ljudska prava.

Na predlog devojaka iz SOS kutka za devojke, Vranju je po prvi put organizovan besplatan kurs samoodbrane od neočekivanog ili planiranog napada na devojke i žene kome je bilo prisutno 50 žena i devojaka.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.