Izvor: JUGpress.com, 06.Dec.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za raspravu o budžetu za 2020. godinu vladalo je veliko interesovanje

VRANJE

Cilj organizovanja ovakvih skupova želja rukovodstva grada da se o ovako važnom dokumentu, raspravlja na odgovoran i transparentan način, rekao je pre zvaničnog početka javne rasprave gradonačelnik Slobodan Milenković

„Mogu da kažem da je Nacrt budžeta za 2020. godinu  pre svega realan. Prošla godina je bila rekordna po svim parametrima, posebno na prihodnoj strani jer smo imali 3,1 milijardu dinara realnih prihoda, što do sada nije zabeleženo. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Realizacija budžeta biće kreirana tako da bude u skladu sa potrebama građana, i upravo ćemo zato saslušati sve predloge na današnjoj raspravi i pokrenuti neophodne inicijative“, rekao je gradonačelnik.

Građani su imali priliku najpre da prisustvuju prezentaciji Nacrta Odluke o budžetu za 2020. godinu, odnosno da čuju i vide kako su planirani prihodi, kako rashodi.

Sadašnje rukovodstvo u prethodne tri godine iznelo je ogoman teret, vrativši preko 600 miliona dinara pristiglih dugovanja, rekao je gradski većnik Bojan Kostić.

„Ogromnu pomoć pružili su nam Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer smo dobili oko 400 miliona dinara za pomoć u budžetu i 430 miliona dinara za kapitalne investicije“, istakao je Kostić.

Projektovani budžet za 2020. godinu je dve milijarde i 760 miliona dinara, od čega su tekući prihodi u visini od 2,33 milijarde, odnosno 85 posto.

„Što se tiče rashoda, kapitalni izdaci učestvuju sa 17 procenata, odnosno 455 miliona dinara, a za otplatu dugova predviđeno je 120 miliona dinara, ili četiri posto. Najveći deo predviđen je za tekuće rashode i to 2.179.000.000 dinara ili 79 posto“, istakao je Kostić.

U narednoj godini najvažniji kapitalni projekti su izgradnja Ulice „Bore Stankovića“, zatim vrtića u naselju Raška, završetak obilaznice u Industrijskoj zoni „Bunuševac“, izgradnja Doma kulture u Dubnici, rekonstrukcija i uređenje Gradskog parka, rekonstrukcija Gradskog stadiona, zamena javne rasvete, kao i uvođenje video nadzora na glavnim gradskim saobraćajnicama.

Za rehabilitaciju i izgradnju gradskih saobraćajnica biće izdvojeno 70 miliona dinara, za seoske puteve 40 miliona, za uređenje komunalne infrastrukture kod stambenih objekata za pripadnike snaga bezbednosti 70 miliona. Ukupno će za saobraćajnu infrastrukturu biti opredeljeno 312 miliona dinara.

Javna rasprava je održana u sali Policijske uprave u Vranju.

Građane je najviše interesovalo koliko je sredstava planirano za putnu infrastrukturu, izgradnju kanalizacione mreže i rešavanje imovinsko-pravnih pitanja u seoskim i gradskim mesnim zajednicama.

Tako su saznali da Nacrt budžeta za 2020. godinu predviđa i izdvajanje za izradu projektne dokumentacije u visini od 58 miliona, za javnu rasvetu 121 milion, održavanje zelenih površina i čišćenje ulica 46 miliona, za zapošljavanje 29 miliona, za mere u oblasti poljoprivrede 22 miliona, za osnovne i srednje škole 200 miliona, za socijalnu zaštitu 161 milion, za kulturu 220 miliona, za sport 134 miliona, za programe nacionalnih manjina četiri miliona, za vanredne situacije 8,5 miliona, za gradsku opštinu Vranjska Banja 100 miliona i za mesne zajednice 7,2 miliona dinara.

U pripremi je i budžetski portal za narednu godinu, kada će građani moći onlajn da učestvuju u kreiranje budžeta i to tokom cele godine, rečeno je.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.