Izvor: Blic, 11.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za praznike u mraku

VRANJE - Zbog višečasovnog prekida u snabdevanju električnom energijom u novogodišnjoj noći, na Badnji dan i 9. januara, nezadovoljni građani Vranja optužuju rukovodstvo ovdašnje „Elektrodistribucije". U Elektrodistribuciji" tvrde da su za loše snabdevanje strujom najviše krivi političari.



Tri havarije na trafo-stanicama u Vranju i Bujanovcu ostavile su u mraku više od 50.000 ljudi, nanele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štetu „Elektrodistribuciji" od preko milion dinara, ali i ugostiteljima i građanima. U EDB tvrde da su za učestale kvarove krivi enormna potrošnja, hladno vreme i nedovoljni elektroenergetski kapaciteti. Predsednik opštine Vranje Miroljub Srojčić za nestanak struje optužuje niški „Jugoistok" i ovdašnje električare. On je najavio da će zatražiti odgovornost ljudi iz EPS-a.

U EDB odbacuju odgovornost za učestale nestanke struje i kažu da će takvo stanje potrajati sve dok se u naselju Bunuševac ne izgradi trafo-stanica od 110 kilovolti. Direktor za tehnički sistem u vranjskoj EDB Staniša Tasić kaže da probleme sa strujom i revolt građana socijalisti nastoje da iskoriste u političke svrhe uoči predstojećih lokalnih izbora.

- Deset godina pokušavamo da rešimo problem izgradnje trafo-stanice od 110 kilovolti u Bunuševcu. U lokalnoj samoupravi učinjeno je sve da se obezbedi lokacija, ali do sada ništa nije urađeno da počne izgradnja trafo-stanice - rekao je gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić.

Staniša Tasić tvrdi da krivicom dosadašnjih lokalnih političkih moćnika ne postoje dovoljni elektroenergetske kapaciteti za podmirenje sve većih potreba. Jer za grad i opštinu od 90.000 stanovnika nedovoljna je jedna trafo-stanica snage 60 megavata. Vranju je potrebna još jedna ovakva trafo-stanica.

Još 1984. godine bio je završen projekat i obezbeđene pare za izgradnju trafo-stanice od 110 kilovolta u Bunuševcu. Pare namenjene izgradnji trafo-stanice u Bunuševcu otišle su u Zaječar - kaže Tasić.

Slab napon u Nišu

NIŠ - Najmanje 3.000 Nišlija koji žive na Gabrovačkom putu - II deo i u okolnih tridesetak ulica tokom zime imaju manji napon struje od propisanih 220 volti. Oni tvrde da im se zbog toga kvare kućni aparati i da njihove žalbe „Elektrodistribuciji" ostaju bez odgovora. U „Elektrodistribuciji" smatraju da je problem u prekomernoj potrošnji struje.

Enormno je opterećenje trafo-stanica zbog prekomerne potrošnje struje u celom gradu. Zato je praktično svuda manji napon od propisanog, a ne samo na Gabrovačkom putu. Apelujemo na građane da racionalno troše struju - kaže Saša Đorđević, tehnički direktor „Elektrodistribucije" u Nišu. O.M.

Anketa: Kako komentarišete učestale nestanke struje?

SLAVICA MLADENOVIĆ

Ogorčena sam što su velike pare utrošene u organizovanje manifestacija, umesto da se tim novcem finansira modernizacija električne mreže

LJUBINKA NIKOLIĆ

Nervira me to što razvoj grada godinama nije praćen modernizacijom električne mreže. Zbog čestih nestanaka struje kvare se aparati.

SUZANA POPOVIĆ

Svakog dana dva puta struja nestaje u mnogim selima, posebno u Davidovcu, Ristovcu, Rataju i Kleniku sve do manastira Sveti Prohor Pčinjski.

DRAGAN NIKOLIĆ

Krajnje je vreme da Vranje dobije kvalitetno snabdevanje strujom. Ogorčeni smo što smo uz sveće proslavili praznike.

DRAGIŠA MAKSIMOVIĆ

Ne shvatam da u veku kompjutera, grad često ostaje bez struje. Ovaj problem traje decenijama. Sramota je da živimo uz sveće.

DRAGAN TRAJKOVIĆ

Učestali nestanci struje ne samo što nerviraju građane već im nanose štete zbog čestih kvarova na aparatima. Kad-tad ovo mora da se reši.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.